Előzetes letartóztatásba helyezték a nagybáródi összetűzés roma támadóinak egy részét

Rostás Szabolcs 2018. július 12., 15:47

Harminc napos előzetes letartóztatásba helyezte az Élesd városi bíróság a Bihar megyei Nagybáródon a múlt hét végén, románok és romák között történt összetűzés támadóinak egy részét.

A nagybáródi cigánykolónia négy lakója került előzetes letartóztatásba Fotó: Rostás Szabolcs

A bíróság honlapján közzétett ítélet alapján négy, azonos családnévvel rendelkező személyt helyeztek vizsgálati fogságba (a bíróság a becenevüket is feltüntette), valamennyien a község cigánytelepének lakói. Eredetileg összesen nyolc személyt vettek őrizetbe, négy esetében azonban nem rendeltek el kényszerintézkedést.

A 19 és 56 év közötti letartóztatottakat ütlegeléssel és egyéb erőszakos bűncselekménnyel gyanúsítják.

Mint arról helyszíni riportunkban beszámoltunk, polgárháborús hangulatban telt a hétvége a Bihar megyei Nagybáródon, ahol tettlegességig fajult a roma és a román lakosság között hosszú ideje szunnyadó konfliktus. A Sebes-Körös-völgyi községben, különösen a cigánytelep környékén állandó a karhatalmi jelenlét azóta, hogy a többségi lakosok pénteken este erőszakkal akarták megtorolni a cigányok által elkövetett almalopást és brutalitást.

Az incidens úgy pattant ki, hogy kiskorú romák egy felnőtt társaságában gyümölcsöt loptak egy román család kertjében, amelynek tagjai elkergették földjükről a behatolókat, ezután mintegy húsz–harminc cigány lapáttal, vasvillával és kövekkel nekiesett a birtokát védő gazdának, két fiának és egy negyedik személynek. Utóbbiakat véresre verték, mire az áldozatok által riadóztatott románok egy csoportja megtámadta a roma kolóniát, és a lincselést csak a helyszínre vezényelt karhatalomnak sikerült megakadályoznia.

A bíróság által letartóztatottak közül egyébként Anghel C.-t a fizikai agresszión kívül lopással is gyanúsítják, ő volt az, aki a cigánygyerekekkel gyümölcsöt lopni ment a nagybáródiak kertjébe. Közben kibocsátották az orvosi látleletet, amely megállapítja, hogy a romák által bántalmazott, a tulajdonukat védő áldozatok hét és tíz nap között gyógyuló sérüléseket szenvedtek. Mint ismert, az incidenssel kapcsolatban a községben falugyűlést is tartottak, amelyen a megjelentek elpanaszolták, hogy az elmúlt időszakban elszaporodtak a romák garázdálkodásai, a lopások, emiatt a lakosok a cigány telep lakóinak áttelepítését követelték.

{K1}