Alkotmányossági óvással hátráltatja a román ellenzék az új közigazgatási kódex hatályba lépését

Krónika 2018. július 12., 10:48

Megtámadta az alkotmánybíróságon a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Népi Mozgalom Párt (PMP) a bukaresti képviselőház által hétfőn elfogadott közigazgatási törvénykönyvet.

Az ellenzéki alakulatok arra hivatkozva emeltek alkotmáényossági kifogást, hogy szerintük a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) alkotta kormánytöbbség „szeretné elpolitizálni a teljes romániai közigazgatást”. Az Agerpres hírügynökséghez eljuttatott közleményükben rámutatnak: 28 USR-s, 13 PMP-s, hat független és három liberális párti képviselő írta alá az alkotmányossági kifogást.

Az USR szerint a helyi választottak számára előírt különnyugdíjak megszegik az állampolgárok törvény előtti egyenlőségét garantáló jogszabályt, és csupán azért vezették be, hogy a következő választások idejére maguk mellett tartsák a polgármestereket és a megyei tanácsok elnökét.

Az aláírók szerint a közigazgatási törvénykönyv lehetővé teszi, hogy a legfontosabb tisztségekbe politikai alapon nevezzenek ki új vezetőket, ez pedig ellentmond annak a kötelezettségnek, amelyet Románia az uniós csatlakozása előtt felvállalt, hogy a közigazgatási tisztségekbe szakembereket neveznek ki. „Románia azt garantálta Brüsszelben, hogy a polgármesterek és helyi tanácsok munkáját ellenőrző képviselők politikailag semleges szakemberek lesznek, de most lemondanak erről a kötelezettségekről a helyi bárók kedvéért” – nyilatkozta Florina Presadă USR-s szenátor.

A központi és helyi közigazgatás működését, a köztisztviselők jogállását, a közvagyon kezelését és a közszolgáltatások megszervezését egységes keretbe foglaló új közigazgatási törvénykönyv egyebek mellett a kisebbségi anyanyelvhasználatot is szabályozza. Az új kódex az utcák, terek, parkok többnyelvű feliratozásában, a hatóságokkal folytatott anyanyelvű kommunikációban és a kisebbségi jogok megengedő értelmezésében is a magyar közösség számára fontos pontosításokat tartalmaz.

{K1}

Marius Paşcan, a Népi Mozgalom Párt (PMP) honatyája egyébként a hétfő esti végszavazás után dühöngve rohant ki a teremből, szidalmazva a jogszabály kisebbségpolitikai vonatkozásait. Maros megye volt prefektusa úgy nyilatkozott: ha a törvénykönyv életbe lép, „felrobbantja a román közigazgatást”, hosszú távon pedig szerinte megvalósul az RMDSZ régi álma, etnikai alapon létrejön az ország közepén egy enklávé, „az úgynevezett Székelyföld”.