Horvátország hosszabbításgóllal beverekedte magát története első futballvilágbajnoki döntőjébe

Hírösszefoglaló 2018. július 11., 23:43

Története során először bejutott a világbajnokság fináléjába a horvát labdarúgó-válogatott, amely az oroszországi torna szerdai elődöntőjében hosszabbítás után 2-1-re legyőzte az angol csapatot.

Fotó: Agerpres/AP/Francisco Seco

Az első félidő elején Trippier szabadrúgásból még az angoloknak szerzett vezetést, de a másodikban Perisic védőjét megelőzve egyenlített a 68. percben. A horvátok ugyan harmadszor kényszerültek ráadásra a vb-n, de ezúttal nem bízták a 11-esre a továbbjutást, mint az előző két alkalommal, ugyanis

Mandzukic a 109. percben eldöntötte a párharcot.

Az angolok mostani kudarcát megelőzően eddig csak 1990-ben a házigazda olaszok veszítettek úgy az elődöntőben, hogy a szünetben még vezettek – emlékeztet az MTI.

Horvátország ezzel biztosan felülmúlja eddigi legjobb, 1998-ban elért harmadik helyét, míg Anglia 1966 óta tovább várhat újabb diadalára. A szombati szentpétervári bronzmeccsen belga–angol, míg a vasárnapi moszkvai döntőben francia–horvát mérkőzést rendeznek.

Elődöntő:

Horvátország-Anglia 2-1 (0-1, 1-1, 1-1), hosszabbítás után
Moszkva, Luzsnyiki Stadion, 78 011 néző, v.: Cuneyt Cakir (török)
Gólszerzők: Perisic (68.), Mandzukic (109.), illetve Trippier (5.)
sárga lap: Mandzukic (48.), Rebic (96.), illetve Walker (54.)

Horvátország: Danijel Subasic - Sime Vrsaljko, Dejan Lovren, Domagoj Vida, Ivan Strinic (Josip Pivaric, 95.) - Ivan Rakitic, Marcelo Brozovic - Ante Rebic (Andrej Kramaric, 102.), Luka Modric (Milan Badelj, 119.), Ivan Perisic - Mario Mandzukic (Vedran Corluka, 115.).

Anglia: Jordan Pickford - Kyle Walker (Jamie Vardy, 112.), John Stones, Harry Maguire - Kieran Trippier, Dele Alli, Jordan Henderson (Eric Dier, 97.), Jesse Lingard, Ashley Young (Danny Rose, 91.) - Raheem Sterling (Marcus Rashford, 74.), Harry Kane

{K1}