Négy erdélyi kutató, egyetemi tanár kapott Bolyai-plakettet és emléklapot a Magyar Tudományos Akadémiától

Krónika 2018. július 11., 17:57

Erdélyi magyar kutatóknak, egyetemi oktatóknak adományozott Bolyai-plakettet és Bolyai Emléklapot a Magyar Tudományos Akadémia (MTA).

Fotó: Szigeti Tamás/MTA

Veres Valér szociológus, a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem docense Bolyai-plakettben és emléklapban, Markó Bálint egyetemi docens, biológus, a BBTE rektorhelyettese Bolyai Emléklapban részesült.

Bolyai-plakettet és emléklapot egyaránt átvehetett Lupescu Radu egyház- és művészettörténész, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem tanszékvezetője, ugyanakkor Bolyai Emléklapot kapott Gálfi Emőke egyháztörténész, az Erdélyi Múzeum-Egyesület tudományos kutatója.

Lovász László, az MTA elnöke és Fülöp Ferenc akadémikus, a Bolyai János Kutatási Ösztöndíj Kuratóriumának vezetője idén 18. alkalommal adta át a plaketteket és az emléklapokat a tudományos köztestület székházának dísztermében. A Bolyai János Kutatási Ösztöndíj Kuratóriuma 2001-ben döntött arról, hogy a hároméves támogatási időszakról szóló záró kutatói jelentésükre kiemelkedő minősítést kapott ösztöndíjasoknak Bolyai Emléklapot adományoz.

Lovász László, az MTA elnöke (balra) átadja Lupescu Radunak a Bolyai-plakettet és emléklapot Fotó: Szigeti Tamás/MTA

Közülük a „kiválók legkiválóbbjai" a Magyar Tudományos Akadémia Bolyai-plakett kitüntetésben részesülnek, melyet az MTA elnökétől vehetnek át a díjazottak.