Új szolgáltatás az erdélyi magyar állampolgároknak: igazolványaktiválás a demokrácia-központokban

Krónika 2018. július 11., 16:47

Új szolgáltatással bővül az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) által működtetett demokrácia-központok tevékenysége: hétfőtől a magyar elektronikus személyazonosító igazolványok (e-szig) aktiválását is kérhetik az irodák egy részében az erdélyi magyar állampolgárok.

Tiboldi László és Sándor Krisztina a hétfői sajtótájékoztatón Fotó: EMNT

Sándor Krisztina, az EMNT ügyvezető elnöke és Tiboldi László országos alelnök hétfői sajtótájékoztatóján elhangzott:

az elektronikus személyazonosító igazolványok továbbra is Magyarország kolozsvári és csíkszeredai főkonzulátusán kérvényezhetők és ott vehetők át, de jövő héttől az EMNT demokrácia-központjaiban is aktiválhatók.

„Az irodák nem adnak ki elektronikus személyazonosító igazolványokat, de segítenek az erdélyi magyar állampolgároknak, hogy a lakóhelyükhöz közelebb levő irodákban is aktiválhassák azokat” – hangsúlyozta Tiboldi az EMNT közleménye szerint.

Az új típusú elektronikus személyazonosító igazolvány vizuálisan tartalmazza a korábbi igazolvány adatait, és egy chippel van ellátva, amely további adatokhoz enged hozzáférést. Az aktiválást követően a hatósági személyazonosítás egyszerűbbé válik, használata esetén gyorsabb, kényelmesebb utasellenőrzést biztosít például határátkelésnél vagy egyéb hatósági ügyintézésekben.

Az erdélyi magyarok az e-személyi igazolványukat az Európai Unión belül ugyanúgy használhatják, mint az útlevelet.

Az igazolvány így kényelmesebbé teszi az utazást, hiszen lehetőséget biztosít olyan zsilipkapus rendszerek igénybevételére, amelyek gördülékenyebbé teszik a reptereken, kikötőkben való határátkelést, elkerülve a hosszas sorban állást”

– ismertette Tiboldi László az e-szig előnyeit.

Jövő héttől az EMNT kilenc irodájában segítenek az elektronikus személyazonosító igazolvány aktiválásában: Marosvásárhelyen, Székelyudvarhelyen, Gyergyószentmiklóson, Sepsiszentgyörgyön, Kézdivásárhelyen, Kolozsváron, Nagybányán, Nagyváradon és Szatmárnémetiben.

Többször megtörtént, hogy az elektronikus személyazonosító igazolvány mellé járó zöld borítékot az ügyfelek otthon felejtették, amikor a főkonzulátusokra utaztak a kártyák aktiválását kérni. A boríték az aktiválási PIN-kódot tartalmazta.

Az ügyfelek emiatt gyakran kétszer utaztak nagy távolságokat, hogy aktiváltathassák igazolványukat. Az EMNT demokrácia-központjai révén most ez a szolgáltatás  közelebb került a magyar állampolgárokhoz” – közölte Tiboldi. Fontos tudni, hogy a kártya aktiválásának nincs határideje, és ez nem is kötelező – hangzott el a sajtótájékoztatón.