Megszólalt Klaus Johannis: senki ne örvendjen, a korrupcióellenes harc folytatódni fog

Krónika 2018. július 11., 14:51

Az Országos Korrupcióellenes Ügyészségnek (DNA) mennie kell előre – jelentette ki szerdán Brüsszelben Klaus Johannis. A román államfő hozzátette: a maga részéről továbbra is támogatni fogja a korrupcióellenes harcot.

Fotó: Presidency.ro

Klaus Johannis először szólalt meg nyilvánosan azóta, hogy hétfőn szóvivője tolmácsolásában bejelentette: leváltja tisztségéből a korrupcióellenes ügyészség vezetőjét, Laura Codruța Kövesit.

Az államfő Brüsszelben leszögezte, ha valaki most annak örvend, hogy lankadni fog a korrupcióellenes harc, akkor közli: erről szó sincs.

„A DNA-nak mennie kell és menni is fog előre. Hétfői döntésem nem változtatta meg a véleményemet sem a korrupcióellenes ügyészségről, sem Laura Codruţa Kövesiről, nagyon jó munkát végeztek, jól felkészült emberek és ezt a tevékenységet értékelni kell. Továbbra is támogatni fogom, talán a korábbinál is erősebben a korrupcióellenes harcot” – idézte Johannist az Agerpres hírügynökség. Újságíró kérdésre válaszolva az államfő megismételte, ő tiszteletben tartja a jogállamot és az alkotmányt, hangsúlyozva, ezeket nem csak szlogenként vagy előzékenységből mondja.

„Azt kívánom Románia számára, hogy megerősödjön a jogállamiság, a demokrácia. Romániának a megerősödött demokrácia útján kell haladnia, a mi értékeinkre, a NATO-ra és az EU-a támaszkodva. Ezért vagyunk mi itt. Mi nem vendégek vagyunk, hanem teljes jogú tagként vagyunk itt. (...) Országomnak a jogállamiság megerősödését kívánom és egyértelmű, hogy az állam legelső embere az első, aki tiszteletben tartja a jogállamot és az alkotmánybíróság döntéseit. Éppen ezért hajtottam végre az alkotmánybíróság döntését. Egy percig sem jutott eszembe, hogy ne tartsam tiszteletben az alkotmányt, a jogállamot. Ellenkezőleg, szeretném, ha úgy értelmeznék ezt a lépésemet, mint az alkotmány iránti legnagyobb tisztelet kifejezését” – nyilatkozta az államfő.

Az alkotmánybíróság határozatának eleget téve Klaus Johannis hétfőn felmentette tisztségéből Laura Codruţa Kövesit, a korrupcióellenes ügyészség (DNA) vezetőjét; a döntést aznap az elnöki hivatal szóvivője jelentette be. Az államfő az alkotmánybírósági határozat hatályba lépése után több mint egy hónapos halogatás után szánta rá magát a döntésre, amelyet tavasszal még megtagadott. Kövesi leváltását a szociálliberális kormánykoalíció követelte, mert szerintük Johannis visszaélt hatalmával, emiatt pedig már felfüggesztéssel fenyegették meg az elnököt.