Óvintézkedésként gyorsfagyasztott termékeket hívtak vissza polcaikról romániai üzletláncok

Krónika 2018. július 11., 14:33

Számos romániai üzletlánc elrendelte bizonyos gyorsfagyasztott termékek polcról való levételét és a vásárlóktól való visszahívását, miután baktériumfertőzést mutattak ki a Greenyard termékei esetében. Az országban nem észleltek megbetegedéses esetet.

Fotó: Nosalty

Óvintézkedésként visszahívnak fagyasztott zöldségeket és zöldségkeverékeket romániai üzletláncok a Nyugat-Európában számos megbetegedést és kilenc halálos áldozatot követelő lisztéria baktériumos fertőzés miatt. A Mega Image, a Carrefour, a Metro és a Profi bejelentette, hogy számos, elsősorban a belga Greenyard Kft. gyártotta, Romániában az Agrirom Kft. által forgalmazott terméket levett a polcáról, ugyanakkor a társaságok arra kérik a vásárlókat, hogy vigyék vissza az áruházakba, ha korábban ilyen árut vásároltak.

A láncok az állat-egészségügyi és élelmiszerbiztonsági hatóság (ANSVSA) múlt heti riasztása nyomán foganatosítottak intézkedést, miután kiderült, hogy a romániai kereskedelembe is jutott a Greenyard által előállított fagyasztott zöldségekből.

Az ANSVSA honlapján megtekinthetőek az érintett termékek, közöttük különböző elnevezés alatt forgalmazott mexikói zöldségkeverék, csemegekukorica, zöldbab és -borsó, valamint spenót. Az üzletláncok közölték, hogy a vásárlók abban az esetben is visszakapják a fagyasztott termékek vételárát, ha nem tudják felmutatni a számlát. Különben az állat-egészségügyi és élelmiszerbiztonsági hatóság szerdán közölte: az eddig végrehajtott laboratóriumi vizsgálatok nem mutattak ki baktériumfertőzést a Romániában forgalmazott Greenyard-termékek közül. Tételesen a fagyasztott brokkoliról, vágott zöldbabról, édes kukoricáról, zöldpaprikáról és mezikói zöldségkeverékről van szó; jelenleg folyik más fagyasztott termékek laboratóriumi bevizsgálása.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) július 3-án tette közzé közös jelentését arról, hogy valószínűleg gyorsfagyasztott csemegekukorica és esetleg egyéb fagyasztott zöldség okoz járványt több európai uniós országban 2015 óta. A megbetegedéseket öt uniós tagállamban – Ausztriában, Dániában, Finnországban, Svédországban és az Egyesült Királyságban – rögzítették; június 8-ig 47 megbetegedés, köztük kilenc haláleset történt a fertőzésnek tulajdoníthatóan.

Mivel a rendelkezésre álló adatok alátámasztják, hogy a szennyeződés a belga Greenyard vállalat magyarországi üzemében történt, a magyarországi Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a múlt héten elrendelte fagyasztott zöldségek és zöldségkeverékek visszahívását a lisztéria baktérium (Listeria monocytogenes) egy erőteljes változatának lehetséges jelenléte miatt. A bajai üzem tevékenységét azóta felfüggesztették, mivel bebizonyosodott, hogy a cég által előállított összes fagyasztott zöldséget érintette a fertőzés. Magyarországon és Romániában nincs információ megbetegedésről.

A lisztéria hasmenéssel, lázzal járó influenzaszerű tüneteket okoz általában a fertőzött termék elfogyasztása után egy, vagy maximum tíz nappal. Ugyanakkor hosszabb lappangási idő is elfordul, s ilyenkor 70-80 napig nem okoz tüneteket. A hatóságok arra kérik a fogyasztókat, hogy a termékeket alaposan főzzék át felhasználás előtt, mert ha a hőkezelési útmutatót betartják, akkor nincs ok az aggodalomra.