Fegyelmi eljárás indult a karrierjét a főügyészségen folytató Laura Kövesi ellen

Krónika 2018. július 11., 12:23

A Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT) nagyszebeni ügyosztályánál folytathatja tevékenységét Laura Codruţa Kövesi – döntött szerdán a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) ügyészi részlege. Később áthelyezték a főügyészségre.

Laura Codruţa Kövesi Fotó: Pna.ro

Mint ismert, Kövesit hétfőn menesztette Klaus Johannis államfő a korrupcióellenes főügyészi tisztségből. A CSM döntése értelmében ugyanazon naptól kezdve a nagyszebeni DIICOT ügyészeként tevékenykedik. Mielőtt 2006-ban kinevezték volna Románia főügyészének, Kövesi a DIICOT nagyszebeni részlegén dolgozott.

A CSM döntését követően néhány órával Augustin Lazăr legfőbb ügyész bejelentette, Kövesi a legfőbb ügyészség képzési és ellenőrzési osztályán dolgozik tovább. Feladata a 2016 és 2020 közötti időszakra kidolgozott korrupcióellenes stratégia gyakorlatba ültetése lesz a legfőbb ügyészségen belül, valamint a korrupcióellenes stratégia naprakésszé tétele. 

Ezzel egy időben az igazságszolgáltatási tanács keretében működő Igazságügyi Felügyelet (IJ) fegyelmi eljárást indított Laura Codruţa Kövesi ellen bűnvádi eljárásokkal kapcsolatos információk nyilvánosságra hozatala miatt.

Az Agerpres hírügynökség tájékoztatása szerint az IJ hivatalból indított kivizsgálást a DNA menesztett főügyésze ellen. A testület a DNA egy 2018. február 12-i közleményére hivatkozik, amelyben – állításuk szerint – információkat fedtek fel kivizsgálás alatt álló ügyekről. Az IJ illetékesei szerint már elkezdődött az ügyben a fegyelmi kivizsgálás.