Kimentették az utolsó gyereket és az edzőt is a thaiföldi barlangrendszerből

Krónika 2018. július 10., 15:23

Kimentették az utolsó gyereket és az edzőt is kedden a thaiföldi Tham Luang barlangrendszernél napok óta tartó mentőakció harmadik mentési művelete során.
 

A Reuters és a Khaosod című helyi lap kedden közölte, a fiúkat hordágyon vitték a mentőalakulat tagjai. Állapotukról egyelőre nincs értesülés.

Narongszak Oszotthakorn tartományi kormányzó kedden reggel újságíróknak azt mondta: az öt embert együtt mentik ki.

Az MTI által idézett illetékes hozzátette, hogy egy orvos és a thaiföldi haditengerészeti kommandó három tagja, akik azóta vannak a csoporttal, hogy felfedezték őket a múlt hét elején, ugyancsak kedden jönnek ki a barlangból. Az akcióban 19 búvár vesz részt. Hozzátette azonban, hogy ez tovább fog tartani, mint az előző kettő, amelyek egyenként 11 órát vettek igénybe.

A tájékoztatón Jedszada Csokdumrongszuk, az egészségügyi minisztérium vezető tisztségviselője azt mondta, hogy a barlangból elsőként kihozott négy gyerek már képes rendes ételt fogyasztani, bár nem ehet fűszereset, ami a thai konyhára jellemző. Azt is elmondta, hogy két gyereknek tüdőgyulladása lehet, de egyébként mind a nyolc kimentett gyerek általában egészséges és jókedvű. Hangsúlyozta, hogy „a srácok focisták, erős az immunrendszerük”. Jókedvűek és örülnek, hogy kijutottak. Ennek ellenére pszichológus megvizsgálja majd a lelki állapotukat is. Jó az étvágyuk, az orvosok azonban egyelőre fűszerszegény étrendet javasoltak nekik. Bár tettek némi engedményt, mert néhány gyerek csokis kenyeret kért.

Továbbra sem találkozhatnak szüleikkel azonban, nehogy fertőzést kapjanak, ezért feltehetően még egy hétig lesznek kórházban, hogy elvégezhessék rajtuk a szükséges vizsgálatokat. Később közölték: a fiatal focisták nem fogadhatják el a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség meghívóját az oroszországi labdarúgó-világbajnokság július 15-ei moszkvai döntőjére. Mint mondták, a fiúknak még kórházban kell maradniuk. A tévében viszont feltehetően megnézhetik a meccset.

A barlangrendszerben egy ifjúsági futballcsapat 12 tagja és az edző rekedt benn június 23-án. Vasárnap négy, hétfőn pedig további négy gyermeket mentettek ki. Kedden négy mentő és más járművekből álló gépkocsioszlop vonult a barlanghoz a mentés harmadik műveletéhez. A sötét esőfelhők elvonultak a nap folyamán, ami után fullasztó hőség tört rá a barlang környékére.