Falugyűlésen követelték a romák áttelepítését a nagybáródiak

Rostás Szabolcs 2018. július 09., 18:50

A nagybáródi cigánytelep lakóinak áttelepítését követelték a Bihar megyei településen a hétvégén történt véres incidens nyomán rendezett falugyűlésen megjelent polgárok. A nyomozás hétfőn kihallgatásokkal folytatódott.

A nagybáródi rendőrőrsön hétfőn kihallgatták a pénteki tömegverekedés érintetteit Fotó: Rostás Szabolcs

Kihallgatási maraton zajlott hétfőn a nagybáródi rendőrőrsön a helybeli romák és románok között az elmúlt hétvégén bekövetkezett összetűzéssel összefüggésben. A Bihar megyei község rendőrségének munkatársai meghallgatták a tömegverekedés résztvevőinek többségét, beleértve a sérülést szenvedett fivéreket, a rájuk támadó romák egy részét, valamint a szemtanúkat.

Az incidens legsúlyosabb sérültjét, a tulajdonát védő idős nagybáródi férfit mindeddig nem sikerült kihallgatni, mivel az elszenvedett bántalmazás miatt hosszabb kórházi ellátást igényel, ugyanakkor műtétet is végre kell hajtani rajta.

Alina Dinu, a Bihar megyei rendőr-főkapitányság szóvivője a Krónikának elmondta, mivel folyamatban lévő nyomozásról van szó, egyelőre nem adhatnak részletes tájékoztatást az ügy fejleményeiről és az eljárás menetéről. A rendőrfelügyelő annyit megerősített, hogy az élesdi törvényszéki ügyészségen iktatott bűnvádi dosszié keretében csendháborítás, a közrend megzavarása, bántalmazás és egyéb erőszakos bűncselekmény gyanújával folytatnak eljárást, az ügyben pedig tizennégy személy érintett.

Mint arról helyszíni riportunkban beszámoltunk, polgárháborús hangulatban telt a hétvége a Bihar megyei Nagybáródon, ahol tettlegességig fajult a roma és a román lakosság között hosszú ideje szunnyadó konfliktus. A Sebes-Körös-völgyi községben, különösen a cigánytelep környékén állandó a karhatalmi jelenlét azóta, hogy a többségi lakosok pénteken este erőszakkal akarták megtorolni a cigányok által elkövetett almalopást és brutalitást.

{K1}

Az incidens úgy pattant ki, hogy kiskorú romák egy felnőtt társaságában gyümölcsöt loptak egy román család kertjében, amelynek tagjai elkergették földjükről a behatolókat, ezután mintegy húsz–harminc cigány lapáttal, vasvillával és kövekkel nekiesett a birtokát védő gazdának és két fiának. Utóbbiakat véresre verték, mire az áldozatok által riadóztatott románok egy csoportja megtámadta a roma kolóniát, és a lincselést csak a helyszínre vezényelt karhatalomnak sikerült megakadályonia.

A történtekkel kapcsolatban a Sebes-Körös-völgyi községben vasárnap délután falugyűlést tartottak, amelyen a megjelentek egy emberként követelték a cigány telep lakóinak áttelepítését.

Az emberek elpanaszolták, hogy az elmúlt időszakban elszaporodtak a romák garázdálkodásai, a lopások, előfordult, hogy fényes nappal támadtak a többi lakosra (jobbára az idősekre), és megdobálták a gépkocsikat is. Ionuţ Bradea nagybáródi alpolgármester hétfőn a Krónikának elmondta, a helyi önkormányzat vizsgálja a lehetséges lépéseket, ám nem sok mozgástere van. A romákat például annak ellenére sem szólíthatja fel otthonuk elhagyására, hogy hivatalosan nem rendelkeznek tulajdonjoggal, sőt a falu szélén felhúzott házakra sincs építkezési engedélyük. A telek ugyanis, amelyen a cigánykolónia felépült, nem az önkormányzaté, hanem egy civil szervezet tulajdona, mindazonáltal kérdéses, hogy hol fogadnák be a véres konfliktus nyomán országszerte rossz hírnévre szert tett nagybáródi romákat.