Kövesi a menesztése után: nincs politikai akarat a független igazságszolgáltatás biztosítására

Hírösszefoglaló 2018. július 09., 13:33

Jelenleg nincs politikai akarat a független igazságszolgáltatás biztosítására – nyilatkozta hétfőn Laura Codruţa Kövesi, miután Klaus Johannis államfő aláírta a korrupcióellenes főügyészi tisztségéből való menesztésről szóló rendeletet.

Fotó: Simion Mechno/Agerpres

„Jóérzés kérdése belátni, hogy jelen pillanatban nincs politikai akarat a független igazságszolgáltatás biztosítására,

a cél a nyomozások és az egész igazságszolgáltatás akadályozása”

– mondta sajtóértekezletén az Agerpres szerint Kövesi.

A DNA volt főügyésze az ügyészek függetlenségét szavatoló törvények mellett foglalt állást. „Mi, ügyészek, nem szállhatunk be a politikai harcba, ezt tiltja a törvény. Kiállunk azonban a stabil törvényi keret, az ügyészek függetlensége mellett. Az ügyészek függetlenség olyan érték, amelyet nem lehet megvásárolni” – szögezte le Laura Codruţa Kövesi.

{K1}

A Románia elnöke által kibocsátott rendelet megválaszolatlanul hagy egy nagy kérdést. Ezután a főügyészek az igazságügyi miniszter önkényes alárendeltségében tevékenykednek?”

– tette fel a kérdést Kövesi, hozzátéve, nem kommentálja az alkotmánybíróság döntését, ennek indoklásában azonban véleménye szerint azt sugallják, hogy a jövőben az ügyészek az igazságügyi miniszter alárendeltségébe fognak tartozni. „Ennek a kérdésnek a tisztázására továbbra is szükség van” – nyomatékosította az Agerpres szerint.

„Bebizonyítottuk, hogy a romániai intézmények hatékonyak, törvényesen működnek, és ami a legfontosabb, hogy a korrupciót le lehet győzni” – tette hozzá sajtóértekezletén Kövesi.

{K2}