Tăriceanu feltétel nélkül támogatja Klaus Johannis államfő tisztségből való felfüggesztését

Krónika 2018. július 08., 22:41

Călin Popescu-Tăriceanu, a kisebbik román kormánypárt vezetője bejelentette, feltétel nélkül támogatja Klaus Johannis államfő tisztségéből történő felfüggesztését.

Ketten egy ellen. A koalíció vezetői hamarosan eldöntik, felfüggesztik-e tisztségéből Klaus Johannis elnököt Fotó: Presidency.ro

A szenátus elnöki tisztségét is betöltő politikus vasárnap foglalt állást az ügyben, magyarázattal szolgálva arra is, hogy miért távozott pihenőszabadságra hétfőtől. Mint ismeretes, Liviu Dragnea, a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke csütörtökön úgy nyilatkozott, a szociálliberális kormánykoalíció pártjainak „komolyan fontolóra kell venni” Klaus Johannis államfő felfüggesztését, és erről hétfőn döntenek.

Călin Popescu-Tăriceanu vasárnap az Antena 3 hírtelevíziónak elmondta, ő is indokoltnak tartja az államfő felfüggesztését célzó folyamat beindítását.

Szerinte ugyanis Johannis áthágja az alkotmányt azzal, hogy nem tesz eleget az alkotmánybíróság döntésének, és nem hívja vissza tisztségéből az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) vezetőjét. „Feltétel nélkül támogatom a koalíció esetleges ez irányú döntését” – utalt a felfüggesztésre a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) vezetője. A politikus kifejtette, osztja Dragnea véleményét, miszerint a jobboldali elnök „gúnyt űz” az alaptörvényből azáltal, hogy nem tett eleget a Laura Codruța Kövesi leváltását előíró, csaknem egy hónapja hatályos alkotmánybírósági döntésnek.

Călin Popescu-Tăriceanu elmondta, már korábban betervezett, négy napos pihenőszabadságra távozik hétfőtől, ezért ruházta át a szenátus elnöki hatásköreit a felsőház alelnökére, Adrian Ţuţuianu PSD-s szenátorra. Miután a hétvégén kiderült, hogy az ALDE elnöke nem vesz részt a koalíció hétfőre betervezett ülésén, a bukaresti sajtóban olyan spekulációk láttak napvilágot, hogy Tăriceanu nem támogatja Dragneának a Johannis felfüggesztését célzó törekvését.