Kristályglóbusz Radu Jude filmjének: román alkotás kapta a Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál fődíját

Kiss Judit 2018. július 08., 16:15

Radu Jude „intelligens vészjelzésnek”, a történelmet illető romániai rövidlátás és holokauszttagadás kritikájának is nevezett filmje nyerte a Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál fődíját szombaton. A szemlén magyar alkotást is díjaztak.

Radu Jude a díj átvételekor Fotó: Kviff.com

Radu Jude rendező Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari (Nem érdekel, ha barbárokként vonulunk be a történelembe) című filmje kapta szombat este a Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, a Kristályglóbuszt; a szemlén magyar alkotás is nyert: Csuja László Virágvölgy című filmje.

Ez az első román nagyjátékfilm, amelyet a rangos elismeréssel tüntetnek ki.

Radu Jude alkotása a fesztivál fődíja mellett az Europa Cinemas hálózat kitüntetését, az Europa Cinemas Labelt is elnyerte – derül ki az Agerpres hírügynökségnek küldött közleményből.

A csehországi szemle nemzetközi zsűrijében idén Mark Cousins brit rendező, Zrinka Cvitević horvát színésznő, Marta Donzelli olasz producer, Zdeněk Holý cseh filmkritikus és Nanouk Leopold holland rendező kapott helyet. A hivatalos versenyprogramba 12 filmet válogattak be. Jude hatodik nagyjátékfilmje – amelynek világpremierjét hétfőn tartották a szemle keretében – történelmi eseményt rekonstruál egy utcai előadáshoz.

Ada Solomon producer és Radu Jude (jobbra) a hivatalos fotózáson Fotó: Kviff.com

A bemutató után a szaksajtó a populizmussal kapcsolatos „intelligens vészjelzésnek”, „merész vígjáték-drámának” nevezte az alkotást

– mutat rá a közlemény. A romániai mozikban szeptember 28-ától vetítik a díjnyertes alkotást.

{K1}

Jude új filmjében történelmi eseményt rekonstruálnak egy utcai előadáshoz, a cím idézet Mihai Antonescu román politikustól, aki a minisztertanács előtt mondta el ezt a mondatot 1941-ben. A film a rendezői szándék szerint válasz erre a kijelentésre. Mihai Antonescu (1904–1946) román politikus, miniszterelnöki megbízott és külügyminiszter a második világháború idején propagandaminiszter lett Ion Antonescu kormányában (akinek csak névrokona volt), tisztségében nagyban hozzájárult az antiszemita propaganda terjesztéséhez.

A rendező korábban sűrűnek nevezte a filmet, ugyanis több helyszín, több idézet, archív felvétel, 16 mm-es filmre és videóra felvett jelenetek, meztelenség, fanfár, lövöldözések és intellektuális humor is szerepel benne. A Variety című szaklap azt írta a filmről, hogy a történelmet illető romániai rövidlátás és holokauszttagadás kritikája.

Csuja László Virágvölgy című, amatőr főszereplőkkel készült első mozifilmjét is díjazta a zsűri szombat este Karlovy Varyban. A produkció az East of the West versenyprogram zsűri díját nyerte el. A rendező személyesen vette át az elismerést Közép-Európa legnépszerűbb és egyetlen A kategóriás fesztiváljának záróünnepségén – tájékoztatta a Magyar Nemzeti Filmalap szombaton az MTI-t.