Maros megyei RMDSZ-es polgármesterek „pótolnak be” Péter Ferenc székely zászlós bírságába

Krónika 2018. július 07., 09:00

Maros megyei polgármesterek is hozzájárulnak a Péter Ferencre, a megyei önkormányzat alelnökére a székely zászló kitűzése miatt kiszabott pénzbüntetés kifizetéséhez.

Péter Ferencet a Maros megyei ítélőtábla 42 642 lejre bírságolta meg kedden, amiért korábban, még Szováta város polgármestereként nem volt hajlandó eltávolítani a székely zászlót a hivatalról.

{K1}

Erdőszentgyörgy, Nyárádszereda és Szováta jelenlegi polgármestere sajnálattal vette tudomásul és elítéli a bíróság döntését, amelyben Péter Ferencet a székelység egyik jelképének használata miatt szerintük elfogadhatatlanul magas bírsággal sújtották. Maros megye három városának elöljárója közös, szerkesztőségünkhöz eljuttatott állásfoglalásában kifejti, a székely zászló nem csak Szovátán szimbolizálja a székelységet, hanem egész Székelyföldön, beleértve Erdőszentgyörgyöt és Nyárádszeredát is.

„Közösen kell kivegyük a részünket bánatban, örömben. Egymásra számíthatunk csak, ez már többször bebizonyosodott” – állapítják meg a polgármesterek, akik úgy érzik, hogy ebben a helyzetben össze kell fogniuk és segíteni ott, ahol „komoly terhet generál a rendszer”, szerintük ugyanis megtörténhet, hogy holnap rajtuk lesz a sor.

Az elöljárók közölték, a három város képviselő-testülete RMDSZ-frakcióinak egyöntetű döntése értelmében Szováta 10 ezer, Erdőszentgyörgy és Nyárádszereda pedig egyenként hétezer lejjel járul hozzá a kiszabott büntetés törlesztéséhez.

A városvezetők egyúttal arra buzdítanak minden RMDSZ-szervezetet, hogy most is, és minden hasonló helyzetben álljanak ki egymás mellett és segítsenek egymáson. Ennek érdekében olyan alap létrehozását javasolják a szövetségen belül, ami hasonló ügyekben segítséget tud nyújtani a „rendszer következő áldozatainak”. A polgármesterek reményüknek adnak hangot, miszerint a jövőben egyértelműen lehetővé teszik Románia törvényei, hogy a következményektől való félelem nélkül, nyilvánosan és szabadon használhassa a magyarság közösségi jelképeit, és az intézmények homlokzatára is ki lehet majd tűzni a székely zászlót.

A jelenleg a megyei önkormányzat elnöki tisztségét betöltő Péter Ferencet a Maros megyei prefektus perelte be, 2016 márciusban pedig a Maros megyei törvényszék elmarasztalta az üdülőváros akkori polgármesterét a székely zászlónak a hivatalra való kitűzése miatt. A törvényszék Péter Ferencet a zászló eltüntetésére vonatkozó prefektusi felszólítás gyakorlatba ültetésének késleltetése miatt naponta a bruttó minimálbér 20 százalékának megfelelő összegre bírságolta. Akkor a törvényszék elutasította a prefektusnak a bírság pontos megállapítására vonatkozó kérését. Ezt követően az ítélőtáblán folytatódott a per, amelynek végén ezen a héten kimondták, hogy a volt elöljárónak 42 642 lej bírságot kell kifizetnie.