Kisorsolták a Liga 1 menetrendjét: a CFR a Botoșani-t fogadja, a Sepsi OSK Szebenben játszik az első fordulóban

Vásárhelyi-Nyemec Réka 2018. július 05., 15:05

A címvédő Kolozsvári CFR hazai pályán kezd a Botoșani ellen, a Sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK pedig az újonc Hermannstadt otthonában lép pályára először az élvonalbeli labdarúgó-bajnokság július 20-án rajtoló, 2018–2019-es idényében.

Fotó: LPF

Az új szezon műsorát elkészítő Hivatásos Labdarúgóliga (LPF) csütörtöki sorsolása alapján, a Berger-táblázat szerint kialakított első fordulóban még Giurgiui Astra–FCSB, Craiova–Iași, Viitorul–Călărași, Medgyesi Gaz Metan–Chiajna és Dinamo–Voluntari összecsapások lesznek.

Az első FCSB–Dinamo örökrangadóra mindössze a második körig kell várni, de ahogyan a Ștefan cel Mare útiakat edző Florin Bratu jelezte: bár nyilván örültek volna, ha előtte „belemelegedhetnek” a játékba, de végső soron előbb-utóbb úgyis szembekerültek volna a bukaresti piros-kékekkel az idény során.

A CFR-nek eközben csak a nyolcadik fordulóban kell megmérkőznie az FCSB-vel – hazai pályán –,

ugyanakkor a Dinamót már az ötödik fordulóban vendégül látja a Gépész utcai stadionban. A 2018-as esztendő utolsó fordulóját december 20–21-re tervezik, hogy a téli szünet után február 2-án folytassák a pontvadászatot. A Sepsi OSK első hazai mérkőzésén a Craiovát fogadja a második fordulóban.

A jövő év június másodikáig tartó 2018–2019-es szezon versenykiírása egyébként nem változott, ezért az alapszakasz után ismét a rájátszásban dől el a bajnoki cím, valamint a kieső helyek sorsa. Gino Iorgulescu, a Hivatásos Labdarúgóliga (LPF) elnöke a sorsolás utáni sajtótájékoztatón elmondta:

a közgyűlésen ugyan szó esett a Román Labdarúgó-szövetség (FRF) versenykiírás-módosító javaslatáról, de a változtatásokat nem tartják megfelelőnek.

Közölte, a médiajogok birtokosainak képviselője is jelen volt az ülésen, ahol az ötéves szerződés meghosszabbítását helyezte kilátásba, és mivel elégedettnek mutatkozott a Liga 1 aktuális rendszerével, ezért a 2019–2020-as idényre sem fognak módosítani rajta. Az FRF, mint ismeretes, megtartva a rájátszásos rendszert, 16 csapattal szervezné meg az élvonalt, bevezetve egy újabb osztályozót, amelyet a felsőház utolsó, még Európa Liga-helyén végző együttese vívna meg a playout győztesével a nemzetközi szereplésért.

Iorgulescu ezzel ellentétben nem pártolja a Burleanu vezette testület – már a választási kampány során is bemutatott – elképzeléseit,

és ha rajta múlna, akkor 12 csapattal szerveznék meg a Liga 1-et, hogy a felső- és alsóház egyszerre fejezze be a bajnokságot. Az LPF állásfoglalása amiatt is érdekes, mert korábban több, élvonalban szereplő klub képviselője bírálta a jelenlegi kiírást, a többség pedig visszatérne a tizennyolc csapatos részvételhez.