Tüntetni hívja a magyarokat az EMNT a székelyföldi terrorperben született ítélet ellen

Krónika 2018. július 05., 12:52

Tüntetést rendez Kézdivásárhelyen az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Beke István és Szőcs Zoltán elítélése miatt, egyúttal felhívja a nemzetközi közvélemény figyelmét is a székelyföldi terrorperre.

Sándor Krisztina, az EMNT ügyvezető elnöke Fotó: Katona Mihály

Az EMNT felháborítónak tartja, hogy miután korábban gyakorlatilag felmentették Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt az ellenük felhozott, a szervezet által koncepciózusnak tartott vádak alól, most mégis fejenként 5 évnyi börtönbüntetésre ítélték őket. A Tőkés László EP-képviselő vezette szervezet meggyőződése, hogy – különösen a román centenárium évében – a hatóságok mostani döntése nem más, mint nyers és brutális erődemonstráció, s mint ilyen, a teljes erdélyi magyar közösség ellen irányul.

Az EMNT úgy véli, nem Beke és Szőcs az, akik a békés román–magyar együttélést veszélyeztetik, hanem épp az a román állam, mely „100 év alatt sem volt képes felnőni az európai államok színvonalához, s nevetséges, koncepciózus eljárásokkal riogatja saját állampolgárait”.

„Ennek fényében egyértelmű: nem Beke István és Szőcs Zoltán tartja félelemben a lakosságot, hanem épp a román államhatalom az, melynek így – előbbiekkel ellentétben – komoly felelőssége van a terror hangulatának megteremtésében” – szerepel az EMNT elnöksége nevében Sándor Krisztina ügyvezető elnök által csütörtökön kibocsátott közleményben.

A nemzeti tanács szerint az erdélyi magyarságnak közösségként minden rendelkezésünkre álló eszközzel tiltakoznia kell az eljárás ellen. Épp ezért – az általuk megkeresett más civil-politikai és politikai szervezetekkel közösen – tüntetést kezdeményeznek Kézdivásárhelyen, és más típusú akciókat is tervbe vesznek, melyekkel felhívhatják a figyelmet a román állam „újbóli megfélemlítési akcióira” .Ugyanakkor az EMNT mindent megtesz annak érdekében, hogy Beke István és Szőcs Zoltán ügye nemzetközi színtéren is kellő figyelmet kapjon.

„Nem hagyhatjuk, hogy a román állam, melynek törvénytisztelő és adófizető állampolgárai vagyunk, megfélemlítsen bennünket, s miközben bűnözők tucatjai hoznak törvényeket a román parlamentben – saját maguk mentésére –, addig koholt vádak alapján, ellenünk uszítsanak. Egyértelművé kell tennünk, hogy az igazáért kiálló, kitartó és elszánt közösség vagyunk, mely képes erőt felmutatni!” – szerepel az EMNT állásfoglalásában.

{K1}