Az utazási irodák csődjétől és a visszaélésektől védenék meg az ügyfeleket

Bálint Eszter 2018. július 05., 16:37

Régóta várt szabályozás tervezetét bocsátotta nyilvános vitára a turisztikai és gazdasági minisztérium: a szaktárca honlapján megtekinthető az utazási csomagok és az azokhoz kapcsolódó szolgáltatások biztosításáról szóló sürgősségi kormányhatározat-javaslat.

Képünk illusztráció Fotó: Pál Árpád

Mint ismeretes, az elmúlt években számos utazási iroda ment csődbe, ami miatt sokan már nem tudtak elutazni a befizetett üdülésre, de a pénzüket sem kapták vissza, mások pedig már külföldön tartózkodtak, amikor a szolgáltató lehúzta a redőnyt, sokuknak pedig önköltségen kellett megoldaniuk a hazautat. A hasonló helyzetek elkerülését célozza meg a most közvitán levő tervezet.

A rég várt szabályok

Az utazni vágyók védelmet fognak élvezni egyebek mellett az utazási iroda csődje esetén.

A szolgáltatónak garanciát kell biztosítania a teljes befizetett összeg visszaszolgáltatására, és amennyiben az utazásra nem került sor, ezt az ügyfél igénye esetén haladéktalanul vissza is kell fizetnie.

A turista kártérítésre is jogosult, ha azért az iroda vonható felelősségre, és ezt az összeget is indokolatlan késlekedés nélkül meg kell kapnia. Amennyiben az ügyfél meggondolja magát, és mégsem akar elutazni a befizetett nyaralásra, úgy egy szerződésbontási illeték kifizetése után vissza kell kapnia a csomag árát. Ha rendkívüli ok miatt kénytelen valaki lemondani az utazást, ezt az illetéket sem kell kifizetnie.

Különleges esetekben az utazási irodában is jogában áll szerződést bontani, de minden befizetett pénzt vissza kell adnia ügyfeleinek. Ha az utas a nyaralás idején nehézségekbe ütközik, azt a tervezet értelmében az utazásszervezőnek késlekedés nélkül rendeznie kell. A segítség általában információnyújtásban merül ki az egészségügyi szolgáltatásokat, konzuli tanácsadást, a helyi hatóságokkal való kapcsolatfelvételt illetően. Ha a sürgősségi kormányrendelet a most olvasható formában lép hatályba,

a cégek 4000 és 50 000 lejes bírsággal lesznek sújthatók kihágás esetén.

Magyarországon már létezik szabályozás

Magyarországon eközben már júliustól hatályba is lépett az a szabályozás, amely szerint az utazási irodáknak olyan biztosítást kell kötniük ügyfeleik számára, amely csőd esetén a kényszerű kint tartózkodás és a hazaszállítás költségeit fedezi. Lambert Gábor, a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) szóvivője az M1 aktuális csatornán elmondta, a szabályok szerint, ha a helyzet megkívánja, a biztosító azonnal az utazásszervező helyére lép, és a fedezett összegig megszervezi a szükséges kint tartózkodást és a mielőbbi hazautazást – tette hozzá.

Az illetékes beszélt ugyanakkor arról is, hogy az utazási irodák fedezete az intézkedéssel két részre válik, csőd idején a külföldön tartózkodókra fordítandó összeget a biztosítás fedezi, míg az eddig is kötelező vagyoni biztosíték azok kielégítésére szolgál, akiknek az utazása meghiúsult, de már fizettek az irodának.