Megcsapolt bankszámlák: pénzösszegek rejtélyes eltűnésére panaszkodnak a BCR ügyfelei

Krónika 2018. július 05., 12:43

El nem költött pénzösszegek tűnnek el a privatizációt követően az osztrák Erste tulajdonába került Román Kereskedelmi Bank (BCR) ügyfeleinek bankkártyáiról.

Valami nem stimmelt. El-eltűntek összegek több BCR-ügyfél számlájáról Fotó: Gecse Noémi

Az elmúlt időszakban az osztrák Erste tulajdonában levő Román Kereskedelmi Bank (BCR) ügyfelei azt tapasztalták, egyszerűen felszívódnak bizonyos pénzösszegek a bankkártyájukról, és bár biztosak abban, hogy van pénz a számlájukon, mégsem tudnak fizetni. Az ügyre az Adevărul című napilap internetes kiadása irányította a figyelmet.  A temesvári Emilia Crăsnianu példájával illusztrálják cikkükben a történteket.

A pórul járt ügyfél a lapnak elmesélte, június 14-én Budapesten vásárolt, és a bankkártyájával fizetett körülbelül 700 lej értékben. A kifizetés sikerült, ám június 18-án

a nő arra lett figyelmes, hogy éppen az összeg kétszeresét emelték le a számlájáról. Ijedtében a bankot és a rendőrséget is értesítette, és két nap után a pénz ismét megjelent a számláján.

„Nem vagyok elégedett. Hogy aludjak nyugodtan? Marad a bizonytalanság, hogy a bank a tudtom nélkül, bármikor le tudja venni a pénzt a kártyámról, majd vissza tudja tenni” – nyilatkozta a lapnak az asszony, kitérve arra is, hogy amikor fizetett a kártyával, kapott SMS-értesítést, ám sem az összeg másodszori levételekor, sem annak visszahelyezésekor nem tájékoztatta erről a pénzintézet.

Hasonlóképpen járt kolléganője, Carmen Deme is. Ő június 29-én 265 lej értékben vásárolt egy szupermarketben, majd átment egy másik boltba is. A második pénztárnál azonban azzal kellett szembesülnie, hogy nincs elég pénz a számláján, holott biztos volt abban, hogy lennie kell. Később vette észre, hogy a banktól kapott SMS-értesítés szerint az első vásárlás értékét kétszer vették le számlájáról. Felvette a kapcsolatot a bankjával, és ígéretet kapott, hogy a hét végéig megkapja a pénzét. A nő azt mondja,

a történtek után megnézte a mozgásokat a számláján, és azt látta, hogy nem ez volt az első hasonló eset, korábban is vettek le tévedésből pénzt a számlájáról, majd visszatették azt anélkül, hogy a műveletekről ő értesítést kapott volna.

A Krónikának is tudomása van ugyanakkor hasonló esetről, ami egy temesvári férfival történt meg, aki szintén a rendőrség és a bank értesítésével érte el, hogy visszakapja a pénzét. Budapesten vásárolt, a BCR pedig 3-4 nappal később még egyszer levette számlájáról az ott fizetett összeget, holott azt korábban már megtette. Ő is azt mondja, hogy munkatársaival is előfordult hasonló incidens.

Az Adevărul megkeresésére a BCR illetékesei közölték, valamennyi esetben rendezték a felmerült problémákat. „A múlt hónap folyamán számos újítás volt az IT-rendszerben, amelyek elszórt esetekben különböző műveleteket hajtottak végre az ügyfelek számláin. Egyenként megoldottunk minden jelzett problémát, és ahol indokolt volt, visszafizettük a pénzösszeget” – mondta el Cătălin Ioniţă, a BCR képviselője, aki egyúttal arra kérte azokat, akik hasonlóan jártak, hogy jelezzék azt bankjuknak.