A román történelmi rövidlátás kritikája – elismerés övezte Radu Jude új filmjét Karlovy Varyban

Kiss Judit 2018. július 06., 08:39

„Erős kritika Romániáról”, „intelligens vészjelzés” Radu Jude új nagyjátékfilmje, amelyet hétfőn mutattak be a Karlovy Vary-i nemzetközi szemle versenyprogramjában. Az alkotásról elismerő hangon írt a nemzetközi szaksajtó.

Radu Jude rendező (balra) és a hétfőn bemutatott alkotás stábja a csehországi Karlovy Varyban zajló filmszemlén Fotó: Facebook/KVIFF

Elismeréssel írt a nemzetközi sajtó Radu Jude román filmrendező legújabb, „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” (Nem érdekel, ha barbárokként vonulunk be a történelembe) című filmjéről, amelynek világpremierjét hétfőn tartották az 53. Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztiválon. A szemle múlt pénteken kezdődött, a díjkiosztó gálát szombaton tartják a nyugat-csehországi fürdővárosban.

A kilencnapos fesztiválon idén 182 filmet mutatnak be, a hivatalos versenyprogramban szerepel Jude új játékfilmje. Magyar film is bemutatkozott Karlovy Varyban: Csuja László Virágvölgy című alkotását az első és másodfilmeseknek szóló East of the West versenyprogramba válogatták be. A Virágvölgy, amely a Magyar Nemzeti Filmalap Inkubátor Programjában készült Enyedi Ildikó mentorálásával, szintén sikert aratott hétfő délutáni világpremierjén – mondta el a vetítés után az MTI-nek a film producere, Muhi András.

Radu Judénak ez a hatodik nagyjátékfilmje, amelyet a filmszemlén való hétfői bemutatkozás után úgy méltatott a szaksajtó, hogy erős kritika Romániáról, „intelligens vészjelzés”.

Olyan alkotás, amelytől okosabb lesz a néző, de főként elszörnyed”

– írta a News.ro. Jude filmjében történelmi eseményt rekonstruálnak egy utcai előadáshoz, a cím idézet Mihai Antonescu román politikustól, aki a minisztertanács előtt mondta ezt a mondatot 1941-ben, az alkotás a rendezői szándék szerint válasz erre a kijelentésre. Mihai Antonescu (1904–1946) politikus, miniszterelnöki megbízott és külügyminiszter a második világháború idején propagandaminiszter lett Ion Antonescu kormányában (akinek csak névrokona volt), s nagyban hozzájárult az antiszemita propaganda terjesztéséhez.

A rendező korábban sűrűnek nevezte a filmet, ugyanis több helyszín, több idézet, archív felvétel, 16 mm-es filmre és videóra felvett jelenetek, meztelenség, fanfár, lövöldözések és intellektuális humor is szerepel benne.

A Variety című szaklap azt írta a filmről, hogy a történelmet illető romániai rövidlátás és holokauszttagadás kritikája. A The Hollywood Reporter szerint a román rendező filmje bátor, modern megközelítése a második világháború idején történt mészárlásnak. „A film hangvétele Judéra jellemzően játékos, kényes témát közelít meg a tőle megszokott iróniával, az emberiség tökéletlenségére irányítva a figyelmet” – írta az amerikai lap.

Az alkotást szeptember 28-án mutatják be a romániai mozik. A film operatőre Marius Panduru, a főbb szerepekben Ioana Iacob, Alexandru Dabija, Alex Bogdan, Ilinca Manolache, Şerban Pavlu, Ion Rizea, Claudia Ieremia és Bogdan Cotleţ tűnik fel.

A Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztiválra Robert Pattinson brit színész, az Alkonyat (Twilight) filmek sztárja is ellátogat. A szemle legfőbb sztárvendége Tim Robbins Oscar-díjas amerikai színész, rendező, forgatókönyvíró és zenész, aki a világ filmművészetét gazdagító munkásságáért Kristályglóbuszt kap Karlovy Varyban – írta az MTI. Ellátogat a filmszemlére Terry Gilliam amerikai–brit rendező is, aki Az ember, aki megölte Don Quijotét (The Man Who Killed Don Quixote) című, a kolozsvári Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválon (TIFF) már vetített filmjét kíséri el Karlovy Varyba. A rangos nemzetközi filmszemle Miloš Forman, a 86 éves korában, április 13-án elhunyt világhírű cseh származású amerikai rendező életműve előtt tiszteleg.