EMI: a ceaușescui időket idézi Beke István és Szőcs Zoltán elítélése

Krónika 2018. július 05., 10:11

Megdöbbenéssel vette tudomásul az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI), hogy a tavalyi felmentés után a román legfelsőbb bíróság 5-5 év börtönbüntetésre ítélte Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt. A szervezet közönyösséggel vádolja az erdélyi magyar érdekképviseletet.

Fotó: Illusztráció

A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) aktivistái ellen megfogalmazott terrorvádat és az ítéletet kommentálva az EMI megállapítja, hogy összeollózott vádak, koholt bizonyítékok alapján hurcolták el a két kézdivásárhelyi férfit, és a „legsötétebb ceaușescui időket idéző módon lefolytatott koncepciós eljárás során elítélték őket”.

Az ifjúsági szervezet úgy véli, eddigi egyik legelszomorítóbb állomásához érkezett a román államnak az erdélyi magyarsággal és székelységgel szemben folytatott „hadjárata”.

„Eddig is tudatában voltunk annak, hogy az erdélyi magyarok az állam ellenségeként vannak kezelve szülőföldjükön, de az a mai napig nem látszott ennyire tisztán, hogy képtelenek vagyunk megvédeni közösségünk tagjait. Ma látszik csak igazán, hogy az erdélyi magyar érdekképviselet milyen csúnyán megbukott. Akár Beke István és Szőcs Zoltán ügyéről, akár közösségünk más ártatlanul meghurcolt tagjairól volt szó, közönnyel nézték végig az eseményeket azok, akiknek az érdekeinket kellene képviselniük” – szerepel az EMI közleményében.

{K1}

A szervezet úgy látja, a román állam, hatalmát fitogtatva, egyre inkább ellehetetleníti a magyar közösség létezését, a legpiszkosabb politikai célokra használja fel ügyeit, és szerinte ehhez asszisztálnak tétlenségükkel a magyarok választott elöljárói.

Nevek említése nélkül az EMI úgy véli, az erdélyi magyarság képviselőinek fel kell szólalniuk, meg kell tenniük mindent, ami hatalmukban áll a szervezet szerint igazságtalanul meghurcolt fiatalok szabadulásáért. „Ha nem teszik meg, akkor nincs helyük a közösségünk vezetésében. Meg kell tudnunk védeni magunkat, mert ha ismét cinkos módon hallgatunk, mindannyiunkért jönnek majd” – figyelmeztet az Erdélyi Magyar Ifjak.