Ilyés Ferenc óriási megtiszteltetésnek tartja, hogy erdélyi magyarként segítheti a határon túli kézilabdázást

Vásárhelyi-Nyemec Réka 2018. július 05., 08:26

Ilyés Ferenc a Krónikának elmondta, óriási megtiszteltetésnek tartja, hogy erdélyi, székelyföldi magyarként segítheti a határon túli kézilabdázást. Ennek érdekében már szabadságát is összeköti új megbízatásával.

Új feladat. Ilyés Ferenc hallgatott a hívó szóra Fotó: MKSZ

Amint arról beszámoltunk, a Magyar Kézilabda-szövetség (MKSZ) a határon túli magyar kézilabdáért felelős elnöki megbízottjává nevezte ki Ilyés Ferencet. A Tatabánya csapatának székelyudvarhelyi származású, sokszoros magyar válogatott balátlövőjének a feladata a határon túli magyar kézilabdaklubok, utánpótlás-nevelő műhelyek feltérképezése, felmérése lesz, hogy tapasztalatai, észrevételei alapján az MKSZ egységes koncepció mentén segíthesse az erdélyi, a kárpátaljai, a felvidéki és a délvidéki magyar kézilabdázást.

„Ilyés Ferenc a magyar kézilabdázás nagy értéke, játékosként és emberileg is, a Magyar Kézilabda-szövetség számára pedig fontos cél, hogy a határon túli magyar kézilabdázást is segítse minden lehetséges eszközzel” – fogalmazott Kocsis Máté MKSZ-elnök a 36 éves játékos kinevezését bejelentő közleményben.

{K1}

Ilyés óriási megtiszteltetésnek tartja a kinevezést. Lapunk érdeklődésére elmondta: bár aktív játékosként csak nyáron és télen van ideje hazautazni, az internet segítségével Magyarországról is igyekezett követni a határon túli kézilabdázást.

Sajnálatos, hogy Udvarhelyen az első osztályos kézilabda megszűnt, de azt gondolom, hogy újra lehet építeni az alapoktól, főleg magyar játékosokkal. Ez el is fog indulni, ha jól tudom, még hátravan, hogy a polgármester úrral egyeztessek. Találkoztunk már, beszéltünk róla, de megbízottként még nem tárgyaltunk”

– magyarázta. Hangsúlyozta, céljuk, hogy a más határon túli vidéken is kialakítsanak a székelyudvarhelyihez hasonló akadémiákat, ám ehhez először fel kell térképezni, hogy hol vannak azok a központok, ahol a kézilabda alapsportágként létezik.

„Udvarhelyen a kézilabda az, ami nagy befolyással bír a városban, miközben Csíkszeredában a jégkorong, Sepsiszentgyörgyön pedig a foci az, ami most nagyon megy. Meg kell keresni azokat a gócpontokat, ahol a kézilabda az alapsport, és ott létrehozni majd akadémiákat, és támogatni azokat. Ez a végső cél” – ecsetelte.

Tájékoztatása alapján egyelőre Udvarhelyre összpontosítanak, majd az ottani akadémia elindítása és működtetése révén szerzett tapasztalatokat felhasználva más térségben is meghonosítják a rendszert.

Ilyés játékos-megfigyelőként is főszerepet vállal majd a határon túli kézilabdázás támogatásában, hiszen mint hangsúlyozta: már az udvarhelyi akadémia létrehozásakor is arra törekszenek majd, hogy a helyi gyerekek mellett a környék tehetségeit is odavigyék, vagy kihelyezett csapatok létrehozásával teremtsék elő számukra a sportolási lehetőséget.

Ha valaki tehetséges és a magyar válogatottban szeretne játszani, arra a lehetőséget meg kell teremteni. Akár úgy, hogy az iskola elvégzése után Magyarországon elhelyezni egy olyan csapatba, ahol tovább tud fejlődni, de akár középiskolában is lehet keresni számára egy jó helyet. De ez a jövő kérdése. 

Jelenleg az a cél, hogy minél több gyermek sportoljon, mert Magyarországnak sem mindegy, hogy mekkora a merítés. Otthon nagyon sok gyermek kézilabdázik, és nagyon sokan szeretnének karriert építeni. Bízom benne, hogy találunk majd tehetséges gyereket”

– mondta Ilyés. A több mint kétszázszoros válogatott balátlövő érdeklődésünkre azt is leszögezte: új megbízatása nem befolyásolja majd játékosi pályafutását, azt ugyanúgy folytatja továbbra is a Tatabányánál. Két éven belül viszont már teljes állásban szeretne foglalkozni ezzel az új kihívással. „A terv az, hogy most beletanulok, és utána teljes mértékben ezzel foglalkozom. Ez elég nagy feladat” – mondta Ilyés Ferenc.