Kezdődik a szebeni ünnep: a szórványtérség magyarjait és a más nemzetiségűeket is megszólítja a Hungarikum Napok

Kiss Judit 2018. július 04., 23:02

Reméljük, idén még többen látogatnak el a nagyszebeni Hungarikum Napokra, mint tavaly, amikor több mint 12 ezren vettek részt a rendezvényen – mondta el a csütörtökön kezdődő, vasárnapig tartó programról Serfőző Levente főszervező.

Archív felvétel Fotó: Hungarikum Napok

Csütörtökön kezdődik és vasárnapig tart Nagyszebenben a kilencedszer szervezett Hungarikum Napok, amely kulturális, gasztronómiai és szórakoztató programsorozatot kínál nemcsak a város és a környék magyarságának, de más nemzetiségűeknek, távolabbról érkezőknek is. Serfőző Levente főszervező megkeresésünkre elmondta, mivel a gasztrokulturális rendezvény tulajdonképpen eszem-iszom, mulatság, minden évben sokakat mozgat meg.

Általában nemcsak a magyarok, hanem a térségből a velünk élő más nemzetiségek is szép számban képviseltetik magukat: tavaly több mint 12 ezren látogattak el a Hungarikum Napokra. Ez jó arány ahhoz képest, hogy Nagyszebenben 2500 fős a magyar közösség. Úgy tűnik, szép idő lesz, úgyhogy reméljük, idén még többen vesznek részt a programokon”

– fogalmazott Serfőző Levente. Kitért arra is, a szebeni magyar ünnep legfontosabb pozitív hozadéka maga a tény, hogy sokan gyűlnek össze. „Nem az történik, hogy becsukjuk magunk mögött az ajtót és felolvasunk pár verset, hanem bemutatjuk más jellegű értékeinket, felhívjuk ezekre a más nemzetiségűek figyelmét is, ők is nagyon jól érzik magukat a Hungarikum Napokon, amely természetesen segít abban, hogy elfogadjanak bennünket” – mondta a főszervező.

Rámutatott, a rendezvény organikusan épült fel: kilenc évvel ezelőtt, első alkalommal négy üstben főztek, idén pedig már negyvenötben fognak rotyogni a finomságok a szombati főzőversenyen,

amelyre magyarországi vendégek is érkeznek: Szolnok, Pécs és Nyíregyháza is képviselteti magát. Gasztroturisztikai vásár is lesz, ahol több magyar terméket lehet megkóstolni, de természetesen komolyabb tartalmú események is szerepelnek a szabadtéri programban. Többek közt az Erdődy Kamarazenekar koncertjét hallgathatja meg a közönség a János-templomban (Johanniskirche). Két különleges kiállítás is nyílik, Petrla Ferenc (Señor) felvidéki festőművésznek nyílik tárlata és a valamikor Szebenben élő Szegedi Aliz Torellának az Astra falumúzeum multikulturális pavilonjában.

Minden korosztályt igyekszünk megszólítani: a szabadtéri eseményeken végig kísérőprogramokon lehet részt venni, jurta épül, íjazni lehet, és több kézművest is hívtunk, akik nemcsak bemutatják termékeiket, hanem a helyszínen foglalkoznak is a gyerekekkel”

– hívta fel a figyelmet Serfőző Levente. A látogatók számát tekintve a Hungarikum Napok a legnagyobb magyar rendezvény Nagyszebenben, az őszi Ars Hungarica fesztivál inkább kulturális jellegű. „Szórványvidék lévén, azt vettük észre, hogy a velünk együtt élő más nemzetiségűek inkább a gulyás-csárdás jellegű rendevényekről ismernek minket, a tartalmasabb kulturális programokat kevésbé látogatják, emiatt úgy gondoltuk, hogy ősszel magyar kultúrát bemutató programot szervezünk, nyáron pedig a gasztro-kulturális Hungarikum Napokat.

Most a hangsúly inkább a gasztronómiára esik, hiszen 2019-ben Nagyszeben Európa gasztronómiai régiója lesz és a Hungarikum Napok az egyik fő esemény lesz jövő évben”

– mondta a főszervező. A szombati főzőversenyen kívül más gasztronómiai eseményt is szerveznek: bemutatják Báró Bornemissza Elemérné Szilvássy Carola – Receptek (Az erdélyi főúri konyha titkai) című könyvét, a Főúri főzés elnevezésű eseményen pedig a nagyszebeni református nőszövetség tagjai Szilvássy Carola receptje szerint készítenek uborkalevest és desszertet. A részletes program a Szeben.ro honlapon olvasható.