A feketehalmi börtönbe szállították a HVIM elítélt aktivistáit

Krónika 2018. július 04., 21:43

A Brassói megyei Feketehalom börtönébe szállították a legfelsőbb bíróság által szerdán jogerősen 5-5 év börtönbüntetésre ítélt Beke István Attilát és Szőcs Zoltánt az Agerpres hírügynökség értesülése szerint.

A rendőrség különleges alakulatának tagjai kísérik Beke Istvánt szerdán délután

A legfelsőbb bíróság szerdán kihirdetett ítéletében jogerősen ötévi börtönbüntetésre ítélte a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) terrorizmussal vádolt székelyföldi aktivistáit. Beke Istvánt, a HVIM kézdivásárhelyi elnökét és Szőcs Zoltánt, a HVIM erdélyi szervezetének vezetőjét azzal gyanúsították, hogy házi készítésű bombát akartak robbantani Kézdivásárhely főterén 2015-ben, a román nemzeti ünnepre szervezett december elsejei katonai parádén.

{K1}

Első fokon a bukaresti táblabíróság felmentette őket a vádak egy része alól, csak a pirotechnikai eszközökkel elkövetett bűncselekményekért szabott ki rájuk annyi szabadságvesztést, amennyit előzetes letartóztatásban töltöttek. Ha az elsőfokú ítélet emelkedett volna jogerőre, a vádlottaknak nem kellett volna további börtönbüntetést letölteniük, de a vádlottak felmentésért, az őket bíróság elé állító szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) súlyosbításért fellebbezett.

A legfelsőbb bíróság a büntetőjogi besorolást terrorista cselekményekre változtatva rendelte el a vádlottak bebörtönzését.

A DIICOT Beke Istvánt közösség elleni merényletkísérlet, valamint a robbanóanyagokra vonatkozó szabályok megsértésének kísérlete, Szőcs Zoltánt pedig közösség elleni merényletre való felbujtás, a robbanóanyagokra vonatkozó szabályok megsértésére történő felbujtás vádjával állította bíróság elé. A bukaresti táblabíróság első fokon mindkettejük esetében az első vádpontnál a büntetőjogi besorolást az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatására irányuló kísérletre (illetve felbujtásra) változtatta, majd ezen vádpontok alól felmentette őket. A táblabíróság a pirotechnikai eszközökkel kapcsolatos második vádpont miatt szabott ki rájuk 11, illetve 10 hónap és néhány nap, a vizsgálati fogsággal már letudott börtönbüntetést.

A legfelsőbb bíróság jogerős ítélete a büntetőjogi besorolást Beke István esetében a közösség elleni merényletkísérletről terrorista cselekményre változtatta, arra az előírásra hivatkozva, amely a vegyi fegyverek és mindennemű robbanóanyagok birtoklását, előállítását, beszerzését, szállítását, átadását és kifejlesztését is terrorista cselekménynek minősíti. A legfelsőbb bíróság felmentette viszont a vádlottat a robbanóanyagokra vonatkozó szabályok megsértésének vádja alól. Szőcs Zoltánt felbujtóként marasztalták el a – terrorizmusra változtatott – első vádpont alapján, és szintén felmentették a második vádpont alól. Az ügyészség azt állítja, gyilkoló erejű bombát lehetett volna gyártani azokból a petárdákból, amelyeket a házkutatáson az egyik vádlottnál találtak a nyomozók.

Beke István a szerdai ítélethirdetést követően a Krónikának elmondta, teljesen váratlanul érte a döntés, még felfüggesztett börtönbüntetésre sem számított az alapfokú felmentésre alapozva. „Ebben az országban minden megtörténhet. Ezzel az ítélettel megfélemlítik az embereket, nemcsak a magyarokat, hanem a románokat is. Megmutatják, hogy azt tesznek, amit akarnak” – jegyezte meg keserűen a kézdivásárhelyi férfi.