Megszavazta a parlament Gabriel Vlase kinevezését a külügyi hírszerzés élére

Balogh Levente 2018. július 04., 17:03

Jóváhagyta szerdán a parlament Gabriel Vlase szociáldemokrata párti (PSD) képviselő kinevezését a Külügyi Hírszerző Szolgálat (SIE) élére.

Fotó: Digi24.ro

A képviselőház és a szenátus együttes ülésén 340-en szavaztak Vlase kinevezése mellett, míg 31-en ellenezték. Klaus Johannis államfő némi meglepetésre még júniusban javasolta Vlasét a SIE élére.

{K1}

A bákói politikus a képviselőház alelnöke, aki a nemzetbiztonsági törvények módosításán dolgozó bizottságnak is tagja, 1996-ban szerzett diplomát a bukaresti műszaki egyetemen, de később a Nemzetvédelmi Egyetemen képezte tovább magát, és a SRI nemzetbiztonsági főiskoláján is szerzett egy diplomát. A SIE igazgatói tisztsége 2016 szeptemberében üresedett meg, amikor Mihai Răzvan Ungureanu lemondott tisztségéből.

A jobboldali Johannis mostani jelölésével visszatérni látszik ahhoz a – megválasztása után felrúgott – korábbi íratlan szabályhoz, miszerint a hírszerzési igazgatók egyikét a kormányoldal, a másikat az ellenzék adja.

Johannis 2015-ben még saját – ellenzékben lévő – volt pártjából jelölt igazgatót mind a Román Hírszerző Szolgálat (SRI), mind a SIE élére. Mostani lépése így akár gesztusként is értékelhető az államfő tisztségéből való felfüggesztést fontolgató PSD irányába.

A román médiában számos találgatás jelent meg arról, hogy mi vezetett a SIE-t korábban is vezető, és rövid ideig miniszterelnöki tisztséget is betöltő Ungureanu távozásához: a legelterjedtebb feltételezés szerint Johannis azt vetette szemére, hogy nyilvános pengeváltásba keveredett Laura Codruta Kövesi korrupcióellenes (DNA) főügyésszel.