Öt év letöltendőt kapott Beke István és Szőcs Zoltán a székelyföldi terrorperben

Rostás Szabolcs , Bíró Blanka 2018. július 04., 14:08

Öt év letöltendő szabadságvesztéssel sújtotta Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) terrorizmussal vádolt székelyföldi aktivistáit a bukaresti legfelsőbb bíróság. Beke István közölte: óvni készül.

Archív felvétel Fotó: Facebook/Beke István Attila

Bár az ítélet kihirdetését legutóbb, június 15-én július 4-ére halasztották, a bíróság honlapján szerdán kora délután még nem tették közzé a székelyföldi terrorperként elhíresült dossziéban született verdiktet. Beke István közösségi oldalán posztolt bejegyzésében számolt be az ítéletről, majd mindezt a Krónikának is megerősítette. Ugyancsak öt év letöltendőt kapott Szőcs Zoltán is.

Beke István lapunknak elmondta, már csomagol, készül bevonulni a börtönbe. A kézdivásárhelyi férfi elmondta, igazságtalannak tartja az ítéletet, még felfüggesztett börtönre se számított. Felidézte, hogy a legutolsó tárgyaláson az ügyészség kérte a vád besorolásának megváltoztatását közösség elleni merényletre tett kísérletről terrorista cselekedetre, és bár erre a védelem nem volt felkészülve, a bíróság jóváhagyta. Beke közölte, egyelőre nem kapták kézhez az ítélet szövegét, ezért részleteket nem tudnak, az ügyvédjük értesítette a döntésről.

A védelem abban bízik, hogy óvást nyújthatnak be, éppen a vád besorolásának utolsó percben történt módosítására hivatkozva.

„Ennek eredményét már a börtönben tudjuk meg, ma vagy legkésőbb holnap be kell vonulnunk, odabent derül ki, hogy hazajöhetünk, vagy le kell ülnünk az öt évet” – nyilatkozta a Krónikának Beke István. Kifejtette, teljesen váratlanul érte az ítélet, ők még felfüggesztett börtönbüntetésre sem számítottak az alapfokú felmentésre alapozva. Most viszont már azt sem tartják kizártnak, hogy az óvás után még súlyosbítják a büntetésüket. „Ebben az országban minden megtörténhet. Ezzel az ítélettel megfélemlítik az embereket, nemcsak a magyarokat, hanem a románokat is. Megmutatják, hogy azt tesznek, amit akarnak” – jegyezte meg keserűen Beke István.

A kézdivásárhelyi férfi szerint azért hurcolják meg, mert kiállt a nemzetéért, a közösségért. „Megyek vásárolni, csomagolok, szedem össze, amire szükségem van, készülök a bevonulásra, nincs mit tenni” – mondta Beke István. Hozzátette, az öt év letöltendőből levonják az előzetes letartóztatásban eltöltött egy évet, ám ez egyáltalán nem vigasztalja, hiszen azt a börtönben úgy is leülte.

{K2}

A mostani jogerős ítéletben kiszabott börtönbüntetés azért érdekes, mert alapfokon tavaly áprilisban a bukaresti ítélőtábla felmentette a vádak egy része alól a HVIM terrorizmussal vádolt székelyföldi aktivistáit.

{K1}

Ezért úgy tűnt, sem Beke Istvánnak, a HVIM kézdivásárhelyi elnökének, sem Szőcs Zoltánnak, a HVIM erdélyi szervezete vezetőjének nem kell további börtönbüntetést letöltenie. A vádlottakat akkor a pirotechnikai eszközökkel elkövetett bűncselekményekért ítélték 11, illetve 10 hónap és néhány nap letöltendő börtönbüntetésre, éppen annyira, amennyit előzetes letartóztatásban töltöttek, így a kiszabott szabadságvesztést letöltöttnek nyilvánították.

Beke István és Szőcs Zoltán (archív felvétel)

Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt azzal gyanúsították, hogy házi készítésű bombát akartak robbantani Kézdivásárhely főterén 2015-ben, a román nemzeti ünnepre szervezett december elsejei katonai parádé közben. A vád szerint erőszakos cselekedetek végrehajtására készültek a HVIM autonomista és revizionista céljainak elérése érdekében.

Korábban tüntetést is szerveztek Beke István mellett Fotó: Mihály Csaba

A vádirat értelmében a szervezet 2015. október 10-i gyűlésén Szőcs Zoltán házi készítésű robbanószerkezet készítésével bízta meg Beke Istvánt. A szerkezetet állítólag december elsején szándékoztak felrobbantani közterületen, a Gábor Áron-szobor közelében, a nemzeti ünnep alkalmából szervezett katonai felvonulás útvonalának egyik pontján. Szőcsöt és Bekét 2016 májusában állította bíróság elé a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT) közösség elleni merényletre való felbujtás és a robbanóanyagokra vonatkozó szabályok megsértésére való felbujtás vádjával. A bukaresti táblabíróság alapfokon mindkettejük esetében az első vádpontnál a büntetőjogi besorolást az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatására irányuló kísérletre (illetve felbujtásra) változtatta, majd ezen vádpontok alól felmentette őket. Az első fokon tavaly kiszabott büntetést végül a – pirotechnikai eszközökkel kapcsolatos – második vádpont miatt szabták ki rájuk.