Közzétette az érettségi eredményeit a tanügyminisztérium – 67,7 százalék a sikeresen vizsgázók aránya

Hírösszefoglaló 2018. július 04., 11:25

Közzétette szerdán a tanügyminisztérium az érettségi vizsga eredményeit a bacalaureat.edu.ro weboldalon. Az eredményeket a vizsgaközpontokban is kifüggesztik.

Képünk illusztráció Fotó: Haáz Vince

Az óvásokat szintén szerdán 12 és 16 óra között fogadják – tájékoztat az Agerpres hírügynökség.

Az érettségire jelentkezők 67,7%-ának sikerült a megmérettetés az óvások előtti eredmények szerint – közölte szerdán a tanügyminisztérium. Tavaly a nyári érettségin az óvások előtti átmenési arány 72,7% volt. A szaktárca vezetője által ismertetett adatok szerint az idei nyári érettségire 136 866 diák iratkozott be, 123 615-en jelentek meg a vizsgán. Csalás vagy csalásra tett kísérlet miatt 117 érettségizőt zártak ki a vizsgákról. A legjobb eredményeket a következő megyékben érték el: Kolozs (81,14%), Iaşi (80,27%) és Brăila (77,13%). A minisztérium közleménye szerint 104-en értek el 10-es átlagot.

A végleges eredményeket július 9-én ismertetik. A megóvott dolgozatokat újrajavítják, és az új jegy lesz a végleges osztályzat, mert eltörölték azt az előírást, amely szerint a vizsgajegyen csak abban az esetben módosítanak, ha a két javítási bizottság jegye között fél pontnál nagyobb eltérés van. A sikeres vizsga feltétele a hatos átlag, illetve a legalább 5-ös jegy megszerzése minden vizsgatárgyból.

Az idei elsődleges eredmények szerint a Hargita megyei érettségizők 53,69 százaléka érte el az átmenőnek számító hatos átlagot, így közel hét százalékot romlott az átmenési arány tavalyhoz képest, amikor a vizsgázók 60,48 százaléka tette le sikeresen a záróvizsgákat.