Rendőrbőrbe bújtatnák az orvosokat: kiszűrnék azokat a betegeket, akiknek nem lenne szabad vezetniük

Bíró Blanka 2018. július 04., 09:30

Nem értenek egyet az érintettek a KRESZ tervezett módosításával, amely arra kötelezné az orvosokat, hogy kérjenek kiegészítő kivizsgálásokat és jelentsék a rendőrségnek, ha olyan egészségügyi problémákat észlelnek, amelyek akadályozzák a beteget a gépkocsivezetésben.

„Szerepcsere”? Rendőrösdit játszatna az orvosokkal a törvénytervezet, ami rákényszerítenék őket, hogy jelentsenek pácienseik betegségeiről Fotó: Pethő Melánia

Megakadályozná egy, a közlekedési törvények (KRESZ) módosítására irányuló jogszabályjavaslat, hogy a különböző krónikus betegségben szenvedők gépkocsit vezessenek. Igaz, ehhez az orvosnak értesítenie kellene a rendőrséget, hogy páciense olyan kórban szenved, ami összeegyeztethetetlen az autóvezetéssel, veszélyes lehet ugyanis másokra is.

Amennyiben a beterjesztett formában lépne hatályba a jelenleg a képviselőház előtt levő törvénytervezet, a beteg a jövőben köteles lenne alávetni magát a kivizsgálásoknak, ezek eredményeit legtöbb 15 napon belül vissza kell juttatnia a diagnózist felállító orvosnak, ellenkező esetben az orvos értesíti a rendőrséget. A következő lépésben a jogosítványt felfüggesztik mindaddig, amíg az érintett dokumentumokkal igazolja, hogy egészségi állapota alkalmassá teszi a gépkocsivezetésre. 

Kivárják a kötelező vizsgálatot

A jelenleg hatályos törvény lehetővé teszi ugyan, hogy az orvos jelezze a rendőrségnek, ha meglátása szerint a betege már nem alkalmas a gépkocsivezetésre, de nem kötelezi erre – emlékeztetett a Krónika megkeresésére Nicoleta Tolvaj-Marin, a Kovászna megyei rendőrség szóvivője. Hozzátette, az elmúlt fél évben egyetlen esetben sem kellett visszavonniuk a gépkocsivezetői jogosítványt egészségi állapot miatt, az orvosok egyetlen ilyen ügyet sem jelentettek.

A KRESZ jelenleg azt írja elő, hogy a jogosítvány tíz évig érvényes, annak megújítása esetén kötelező az átfogó egészségügyi vizsgálat.

Cătălin Codescu, a Romániai Közúti Balesetek Áldozatai Szövetségének elnöke szerint azonban nagyon sokan rendelkeznek gépkocsivezetői jogosítvánnyal, akik a tízéves vizsgálati időszak alatt elveszítették alkalmasságukat. Az általa vezetett szervezet rendelkezésére álló információk szerint viszont nagyon ritkán fordul elő, hogy egészségi okok miatt a tízéves kötelező vizsgálat előtt visszavonják a gépkocsivezetői jogosítványt. 

Az orvosoknak nem tetszik a javaslat

„Nem értünk egyet azzal, hogy jelentésre köteleznek bennünket.

Amikor megvizsgálunk egy beteget, nem is tudjuk, hogy van-e gépkocsivezetői jogosítványa, és most az adatvédelemre vonatkozó előírások szigorításával ezt nem is tarthatjuk nyilván”

– szögezte le érdeklődésünkre Seres Lucia, a Kovászna megyei háziorvosok egyesületének elnöke. Rámutatott egyúttal arra is, hogy a páciensek amúgy is könnyen megtalálják a kiskapukat, hogy elkerüljék a törvény szigorát. „Amikor lejár a gépkocsivezetői jogosítványuk, tehát tízévente, kérik az igazolást, hogy egészségügyi szempontból alkalmasak a vezetésre. Ha nem azt írjuk az igazolásba, hogy alkalmas, hanem beleírjuk a betegségeket, egyszerűen átiratkoznak más háziorvoshoz, aki nem ismeri a kórtörténetüket, és letagadják a krónikus betegségeiket” – részletezte a háziorvos.

Ki a veszélyesebb? Az illetékesek szerint a fiatal száguldozókhoz több baleset köthető, mint az idősekhez vagy betegekhez Fotó: Pixabay.com

Hozzátette, árnyalni kell, hogy mikor ellenjavallt a gépkocsivezetés. A gyógyszerekkel kordában tartott magas vérnyomás például még nem jelent veszélyt, de a nehezen kezelhető, nagyon magas vérnyomás esetén a beteg bármikor elveszítheti az eszméletét, tehát nem kellene gépkocsit vezetnie. Hasonlóképpen a cukorbetegek, az epilepsziás betegek esetében is a kór súlyosságától függ, hogy vezethetnek vagy sem. Seres Lucia különben úgy véli, a tíz év túl sok, hogy ellenőrizzék a gépkocsivezetők egészségi állapotát, mert ennyi idő alatt sok minden történhet.

A krónikus betegek, idősek ritkán okoznak balesetet

Néhány hónap alatt is drasztikusan megváltozhat valakinek az egészségi állapota – mutatott rá hasonlóképpen Dobra Csaba, az egyik sepsiszentgyörgyi gépjárművezetői iskola tulajdonosa és oktatója is, aki szerint ettől még nem kell a jogosítvány tízéves érvényességét lerövidíteni. Kérdésünkre kifejtette, a háziorvosok valóban nagyon nehezen tudják kiszűrni az alkalmatlanokat, mert átiratkoznak, letagadják a betegségüket. A tapasztalatok és a statisztikák ugyanakkor azt mutatják, hogy a krónikus betegek vagy az idős emberek nagyon ritkán okoznak balesetet, mert nagyon óvatosak.

Sokkal veszélyesebb egy makkegészséges fiatal, aki részegen száguldozik, vagy vezetés közben a telefonját nyomogatja”

– szögezte le egyúttal Dobra Csaba. Szerinte ugyanakkor Romániában az a legnagyobb gond, hogy nincs megfelelő infrastruktúra, és emiatt egyre több a baleset. Évről évre több az autó, ám nincsenek utak, egyszerűen nem férnek el, ezért meggondolatlanul előznek, ahol lehet, száguldoznak. „Ha lennének autópályák, többsávos gyorsforgalmi utak, akkor mindenki mehetne a saját ritmusában, az óvatosan vezető idősek, akikről most azt mondják lassítják a forgalmat, haladhatnának a külső sávon, míg a belsőn lehetne zavartalanul hajtani gyorsabban is” – hangsúlyozta Dobra Csaba.