Kolozsváron a világ legfontosabb nemzetközi sajtófotó-kiállítása

Kiss Judit 2018. július 03., 15:32

A világ legfontosabb nemzetközi sajtófotó-kiállítása, a World Press Photo 2018 tekinthető meg Kolozsváron a Szépművészeti Múzeumnak otthont adó Bánffy-palotában.

Nyertes kép. Ronaldo Schemidt venezuelai fotós munkája a tavalyi caracasi kormányellenes tüntetésen készült Fotó: Ronaldo Schemidt

A hétvégén nyílt, július 22-ig látogatható, látványos sajtófotókat felvonultató tárlat megszervezését a kincses városbeli Szépművészeti Múzeum, a Kolozs Megyei Tanács, a kultuszminisztérium, Hollandia bukaresti nagykövetsége és az Eidos kulturális alapítvány szervezte.

A fotókat szerdától vasárnapig 10 és 17 óra között tekintheti meg a közönség.

A World Press Photo versenye immár 61. kiadásához érkezett idén: a világ 125 országából összesen ötezer fotós nevezett be több mint 70 ezer fotóval. A zsűri 8 kategóriában díjazott 42 fotográfust a világ 22 országából. Amint az esemény Facebookon olvasható ismertetőjében szerepel, az évente megszervezett tárlatot 1990-ben már vendégül látta a kincses város többek közt Feleki Károly fotográfus, egyetemi tanár meghívására. A kiállítás minden évben világ körüli turnéra indul, idén már Romániában is megtekinthették az érdeklődők: Temesváron és Bukarestben.

A válogatást körülbelül 45 ország látja vendégül, több mint 4,5 millió ember tekinti meg évente.

Idén számos európai országban – többek közt Olaszországban, Spanyolországban, Németországban, Magyarországon, de Japánban, Szingapúrban, Pakisztánban, az Egyesült Államokban is láthatta-láthatja a közönség.

„Hisszük, hogy a vizuális nevelésnek rendkívül fontos a szerepe fals hírek és kétségbe vonható információk uralta világunkban, ezért törekszünk arra, hogy minél többen megtekinthessék a World Press Photo tárlatot Romániában is” – nyilatkozta Cristian Movilă, az Eidos kulturális egyesület alapítója. A tavalyi tárlatról a sajtó azt írta, a digitális információáradat napjainkban nem könnyíti meg a szemlélődést és a sajtóképek befogadását, ezért a kinyomtatott képek és történetek évről évre tömegeket vonzanak.

A nemzetközi sajtófotó-kiállítást 1955-ben kezdeményezte egy holland fotóscsapat, azóta évről évre nagyobb teret nyerő világversennyé nőtte ki magát. Amint az amszterdami székhelyű World Press Photo Foundation honlapján szerepel, a kiállítások indulása óta eltelt több mint hatvan évben folyamatosan változott a világ, a technológia fejlődése átalakította a sajtót és a történetmesélést, így az alapítvány missziója is kibővült: a kiállításokon keresztül is igyekeznek átadni tapasztalataikat a világ sajtófotósainak, újságíróinak és a nagyközönségnek.