Elhalasztották Verespatak felvételét az UNESCO világörökségi listájára

Hírösszefoglaló 2018. július 02., 23:18

Az UNESCO világörökségi bizottsága hétfőn Manamában, Bahrein fővárosában tartott ülésén megállapította, hogy megalapozott és racionális a román kormány arra vonatkozó javaslata, hogy halasszák el Verespataknak a világörökségi listára való felvételét.

Fotó: Kozán István

George Ivaşcu kulturális és nemzeti identitásért felelős miniszter kifejtette, hogy a kormány nem az UNESCO-dosszié visszavonását, hanem a döntés elhalasztását kérte mindaddig, amíg ítélet születik a Gabriel Resources társaság által indított kártérítési perben.

A kulturális minisztérium hétfőn tájékoztatta az Agerpres hírügynökséget, hogy a manamai ülésen a román fél felsorolta azokat az indokokat, amelyek alapján Románia kormánya a halasztást kéri. Spanyolország képviselője úgy nyilatkozott ezek után, hogy egyetért a kérelemmel, amennyiben ez Románia számára kedvező eredménnyel jár a kártérítési perben. Indonézia képviselője kifejtette, hogy a dokumentumok kielemzése után megalapozottnak véli Románia döntését, amely „szokatlan ugyan, de csodálatra méltó”.

Kína küldötte felidézte, hogy hasonló kérést – vagyis egy listára való felvétel halasztását – tárgyalták Kanada kérésére a világörökségi bizottság 40. ülésén, amelyre Törökországban került sor. Így Románia kérése nem számít premiernek – vélekedett a kínai képviselő.

A román kulturális miniszter azzal érvelt, hogy a PSD–ALDE-kormány nem hajlandó „az állampolgárok zsebéből” kifizetni több mint négymilliárd dolláros kártérítést, amelyet kiszabhatnak, amennyiben Románia elveszíti a pert.

Éppen ezért a kormány kérte a védett műemlékek listájára való felvételről szóló szavazás halasztását, de nem vonja vissza Verespatak UNESCO-iratcsomóját – mondta Ivaşcu. A tárcavezető beszámolója szerint az egyetlen ország, amely a halasztás ellen foglalt állást a tárgyalások első szakaszában, Magyarország volt.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) a téma kapcsán sajtóközleményt adott ki, amely szerint a PSD–ALDE-kormány elárulta az ország érdekeit. „Ez a legszégyenletesebb pillanata Romániának, amióta az UNESCO tagja. Minden tagállam meg akarta szavazni a felvételt, senkinek nem volt ezzel kapcsolatban ellenvetése. Senkinek, Romániát kivéve. Nagyvállalatok és egy 20 éve megvásárolt politikai osztály érdekei fontosabbak voltak a nemzeti érdeknél. A kormány ezzel a gazemberséggel elárulta Románia érdekeit” – olvasható az USR közleményében, amely szerint ezzel Verespatak megmaradási esélyei jelentősen csökkentek.

{K1}