Nevelő hatású szigorítás a segélyezésben: egy évre is visszavonható az állami támogatás a munkakerülőktől

Bíró Blanka 2018. július 02., 12:34

Valóban munkára kényszeríti a szociális segélyben részesülőket a képviselőház által döntéshozó kamaraként elfogadott szigorítás – vallják az illetékesek, akik alig várják, hogy a módosítások hatályba lépjenek.

Mindenkit munkára fognának. Az állásajánlat elutasítása a segély elvesztésével jár (képünk illusztráció) Fotó: Veres Nándor

A most felnövekvő nemzedékekre lesz nevelő hatású a szociális segély odaítélésének megszigorítása. A munkaképes felnőttek különben elméletileg eddig sem részesültek támogatásban, viszont sokan megtalálták a törvényben a kiskapukat – fogalmazták meg a Krónika által megkérdezett illetékesek, akiket azt követően faggattunk, hogy a képviselőház döntéshozó kamaraként megszavazta a szociális segély odaítélésének feltételeit szigorító tervezetet.

Amint arról korábban beszámoltunk, a módosítások értelmében

nem kaphatja meg többé a támogatást az a segélyezett, aki visszautasítja a felajánlott munkalehetőséget, vagy nem vesz részt a munkaerő-elhelyező ügynökségek képzésein, programjain. 

A megjelenés előtt álló jogszabályban a polgármesterek is feladatot kapnak: összesíteniük kell az idénymunka-igényléseket, és az idénymnymunkára be kell osztaniuk a szociális segélyben részesülőket. Amennyiben a segélyezettek ezt a lehetőséget két alkalommal visszautasítják, szintén elveszítik a támogatást.

Rég várt módosítások

A módosítás legfontosabb eleme, hogy aki elveszíti a szociális segélyt, csak 12 hónap után kérvényezheti újra a támogatást – emelte ki kérdésünkre Kelemen Tibor, a Kovászna megyei munkaerő-elhelyező ügynökség igazgatója. Mint rámutatott, eddig is megvonták a segélyt, ha valaki visszautasított egy felkínált állást, ebben a kérdésben drasztikusak voltak, nem fogadtak el kibúvókat, magyarázatokat, csak az orvosi bizonylatot vették figyelembe, ami kimondta, hogy az illető munkanélküli egészségi okok miatt nem dolgozhat.  Ám a korábbi törvény értelmében egy hónap után a munkanélküli újra kérvényezhette, hogy visszavegyék a nyilvántartásba, és megkaphatta a szociális segélyt.

Évek óta várjuk ezt a módosítást. Ha a törvény megjelenik a Hivatalos Közlönyben, és életbe lép, az a következő generációkra lesz elsősorban nevelő hatással. Ha egy évre elveszítik a segélyt, akkor inkább munkába állnak”

– szögezte le Kelemen Tibor.

Növeli a munkakedvet az 500 eurós fizetés

Az igazgató ugyanakkor úgy véli, a foglalkoztatást inkább az pörgeti fel, ha valóban gyakorlatba ültetik azt a tervet, ami szerint öt évig 500 eurót, vagyis  mintegy 2250 lejt  folyósítanak azoknak a munkáltatóknak, akik munkanélkülieket és szociális segélyből élőket alkalmaznak. „A támogatott rendszer továbbra is megmarad, de lényegesen jobb megközelítésben, hiszen már nem a munkanélküliséget, hanem a munkahelyteremtést és annak megtartását támogatja az állam” – hangsúlyozta a munkaügyi szakember, aki szerint erre a támogatásra a munkaadók és a szociális segélyből élők is „ráharapnak”, hiszen az 500 euró elég nagy összeg ahhoz, hogy ösztönző legyen.

Ha ez a terv megvalósul, akkor már nem lesz akkora súlya a segély szigorításának, hiszen a munkaképeseknek nem éri meg, hogy segélyből éljenek, ha megkereshetik az 500 eurót”

– véli az igazgató. Amint arról beszámoltunk, Lia Olguţa Vasilescu munkaügyi miniszter már a múlt héten bemutatta az erre vonatkozó kormányrendelet-tervezetet.

Burkolt minimálbér-emelés?

Kelemen Tibor ugyanakkor úgy látja, hogy az 500 eurós bértámogatás valójában burkolt minimálbér-emelés.

Nem fenntartható, hogy egy eddig szociális segélyből élő, szakképzetlen személy az állami támogatásból 2250 lej bért kap, míg ugyanannál a cégnél egy szakképzett munkás 1900 lejes bruttó minimálbért keres. Ezzel az intézkedéssel a kormány ráveszi a vállalkozókat, hogy emeljék a minimálbért.

Ez ugyan nem lesz kötelező, de ha valaki élni akar a támogatással – márpedig a támogatásokat mindenki szereti – automatikusan meg fogja emelni az alkalmazottai bérét” – részletezte a háromszéki igazgató. Kelemen különben abban reménykedik, hogy a tervezet még idén megjelenik, hiszen azt a szakszervezetek is sürgetik, és felpörgeti a foglalkoztatottságot, a hozzájárulások befizetését, kifehéríti a munkaerőpiacot – csak az a kérdés, hogy lesz-e elég fedezet a támogatások folyósítására.

„Aki munkaképes, dolgozzon”

A munkaképes, munkaköteles személyek közül már kevesen kapnak szociális segélyt, hiszen azt megvonták tőlük, ha nem végezték el a kötelező 50 órás közmunkát. Az elmúlt években így jelentősen megcsappant a segélyért folyamadók száma, míg évekkel ezelőtt több száz család kapta a juttatást, jelenleg kevesebb mint félszázan jogosultak – mondta el lapunknak Kisgyörgy Sándor, Sepsikőröspatak polgármestere. Elmondása szerint orvosi felmentést is csak indokolt esetben fogadnak el, folyamatosan tartják a kapcsolatot a háziorvossal.

Az elöljáró kérdésünkre felidézte, hogy első mandátuma elején nagy volt a felháborodás, többen fel is jelentették, hogy „a polgármester dolgoztatja őket a segélyért”, de aztán belátták, hogy csak a törvényt alkalmazza, és

aki nem akart dolgozni, már nem is kérte a támogatást.

A polgármester ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy sokan a gyermekek által kapott állami összegekből élnek. „Egyetértek azzal, hogy nem a semmittevést, hanem a munkavállalást kell az államnak támogatnia. Aki munkaképes, dolgozzon, hiszen most van elég ajánlat” – szögezte le Kisgyörgy Sándor.