A sepsiszentgyörgyi színház lett a legjobb társulat az erdélyi sikereket hozó kisvárdai seregszemlén

Krónika 2018. június 30., 21:31

A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház kapta a legjobb társulatnak járó díjat a Magyar Színházak XXX. Kisvárdai Fesztiválján a Chioggiai csetepaté című előadás bemutatásáért.

A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Chioggiai csetepaté című előadása Fotó: Sepsiszentgyörgyi színház

A jubileumi színházi fesztiválon 24 anyaországi és határon túli magyar színtársulat huszonnyolc produkciót mutatott be a kisvárdai közönségnek, a színházi seregszemle záró gáláját szombaton tartották. A fesztivál honlapjának tájékoztatása szerint a legjobb előadásért járó fődíjat az Újvidéki Színház Borisz Davidovics síremléke című darabja kapta.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma életműdíjat adományozott Bíró József színművésznek, a marosvásárhelyi és a kolozsvári társulatok tagjának.

Bíró Józsefhez hasonlóan életműdíjat kapott Vidnyánszky Éva nyugalmazott középiskolai tanár is. Számos más kategóriában értek el sikert a részvevő erdélyi társulatok és művészek. A legjobb színpadi zenéért Bocsárdi Magor részesült elismerésben a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház Phaedra című előadásának zenéjéért. A legjobb látványért a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színházat díjazták ugyanennek a darabnak a színpadra állításáért. A legjobb női főszereplő Varga Andrea lett a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának Hedda Gabler című előadásában nyújtott alakításáért. Az Emmi és a Kisvárdai Várszínház és Művészetek Háza közös díjai közül a legjobb férfi főszereplő elismerést Mészáros Árpád, a Borisz Davidovics síremléke című előadásban nyújtott alakításáért kapta meg,

A gálán Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár elmondta, amikor magyar kultúráról beszélünk, akkor – földrajzi határoktól függetlenül – összmagyarságban gondolkodunk, ennek a megtartása pedig a színházi alkotóközösségeken is múlik. „Hálával tartozunk azoknak a határon túli magyar alkotóközösségeknek, akik ápolják a nyelvünket, akik viszik tovább a zászlót, és biztosítják, hogy mi merjünk összmagyarságban gondolkodni” – idézte az MTI az államtitkárt.

Jelenet a gyergyószentmiklósi társulat Phaedra című, Kisvárdán két díjat is besöprő darabjából Fotó: Jakab Lóránt

A legjobb férfi és női mellékszereplők elismeréseit a sepsiszentgyörgyi Erdei Gábor és Bandor Éva, a komáromi Jókai Színház tagja vette át. Előbbi színművész az Alice és a Chioggiai csetepaté című előadásokban, míg színésztársát A félkegyelmű című előadásban nyújtott alakításáért jutalmazták. A legígéretesebb tehetségnek járó Teplánszky-díjat Sebestyén Hunor, a nagyváradi Szigligeti Színház 26 éves, székelyudvarhelyi származású művésze érdemelte ki a váradi teátrum Kapufa és öngól című előadásában nyújtott alakításáért. Kisvárda város polgármesterének díját Pál Ferenczi Gyöngyi, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház színművésze kapta.

Ígéretes tehetség. Sebestyén Hunor a Kapufa és öngól előadásban Fotó: Mohácsi László Árpád

A színházi fesztivál diákzsűrije oklevélben részesítette a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Augusztus című előadását a kiemelkedő összjátékért és képi megfogalmazásért, továbbá a kiemelkedő színészi jelenlétért és a legjobb hallgatói előadásért a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem Színház és Televízió Kar és a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió koprodukcióját, A tavasz ébredése című előadást.