Turizmusfejlesztés: összekötik a hortobágyi kilenclyukú és a szalacsi négylyukú kőhidat

Krónika 2018. június 30., 20:58

Megkezdődött Hortobágy és a Bihar megyei Szalacs turisztikai fejlesztési és természetvédelmi értékvédő projektje, amelyet uniós forrásokból valósítanak meg.

A szalacsi négylyukú hidat is felújítják a projekt keretében

A Hídtól hídig elnevezésű program az Interreg Románia-Magyarország határon átnyúló együttműködés keretében, európai uniós támogatással valósul meg 1,4 millió euró összköltséggel – hangzott el a program nyitókonferenciáján szombaton, a Szalacshoz tartozó Ottományban.

Horváth Béla, az érmelléki község polgármestere felidézte, hogy a határ két oldalán lévő települést egykor a sóút kötötte össze, de fontos kapocs a hortobágyi kilenclyukú és a szalacsi négylyukú kőhíd is, mindkettőt Povolny Ferenc tervezte.

„Szalacs a pályázati forrás kétharmadát használhatja fel, amelyből felújítják a négylyukú hidat, az eredeti környezet visszaállítása érdekében láposítják a környékét, illetve az ottományi, ugyancsak uniós forrásból felújítás alatt lévő Komáromi-kúria mellett erdei iskolát hoznak létre” – idézte az MTI a polgármestert. Vincze Andrásné, a projektpartner Hortobágy polgármestere hozzátette: a Hajdú-Bihar megyei településre jutó mintegy 150 millió forintból egyebek között 12 állomásos vízi és 9 állomásos parti tanösvényt alakítanak ki a Hortobágy folyón, fényszennyezés-mentesre cserélik ki a falu 328 közvilágítási lámpáját, és nemzetközi önkéntes természetvédelmi tábort szerveznek – mások mellett szalacsi fiatalok részvételével – a Hortobágy folyó kilenclyukú hídtól és vasúti hídig tartó szakaszának a megtisztítására.

Bulcsú László, a Hajdú-Bihar megyei önkormányzat alelnöke fontosnak nevezte, hogy a most induló, két évig tartó kulturális-turisztikai projekt újabb kapukat nyisson és gazdasági befektetéseket ösztönözzön a térségben. Utóbbira hívta fel a figyelmet Szabó Ödön, a Bihar megyei RMDSZ ügyvezető elnöke, parlamenti képviselő is. Kiemelte egyfajta Hortobágy–Szalacs közötti, Debrecent is magába foglaló turisztikai folyosó kialakításának szándékát az érmelléki térség fellendítése, hagyományainak, kultúrájának bemutatása érdekében.