Tiszteletbeli tagjává választotta Barabási-Albert László világhírű fizikust a Román Akadémia

Kiss Judit 2018. június 30., 13:35

Tiszteletbeli tagjává választotta a Román Akadémia Barabási-Albert László csíkkarcfalvi származású, világhírű fizikust, hálózatkutatót a Magyar Tudományos Akadémia külső tagját június 28-i ülésén – közölte honlapján a Kolozsvári Akadémiai Bizottság (KAB).

Fotó: Bíró István

Az ülésszakon nyolc új tagot, négy levelező és négy tiszteleti tagot választottak. A Román Akadémiának a törvény szerint 181 rendes és levelező, valamint 135 tiszteleti tagja lehet, ez utóbbiak közül legtöbb 40 tag lehet belföldi.

Az ülésszakon a nyolc új tag mellett megválasztották a Román Akadémia új főtitkárát is.

Az Egyesült Államokban élő Barabási-Albert Lászlónak a komplex hálózatelmélet területén elért eredményei meghatározóak.

Az ő munkája nyomán vált fontos kutatási területté a skálafüggetlen hálózatok tanulmányozása. Ilyen, kiegyenlítetlen kapcsolat-eloszlású hálózatokat a természettudomány és szociológia legkülönbözőbb területein megfigyelhetünk. Ő és kutatócsoportja a web „átmérőjét” is meghatározta, e szerint átlagosan 19 kattintásra vagyunk a jelenleg fellelhető bármely internetes oldaltól. Kutatásai a hálózatokról a kommunikációelmélet egyik kedvelt tézisét, a világfalu-elméletet, illetve a hatlépésnyi távolság törvényét is megerősítik.