Árvízriadó van érvényben a Székelyföldön, Háromszéken embereket kellett kilakoltatni

Bíró Blanka 2018. június 30., 13:19

Az ország négy megyéjében, köztük Hargita és Kovászna megyében elrendelték a legmagasabb fokozatú, vörös árvízriasztást a hatóságok. A háromszéki Bodza vidékén harminc családot kitelepítettek, további harminc gazdaság elszigetelődött az áradások miatt.

A katasztrófavédelmi felügyelőség munkatársai mentik az embereket Háromszéken Fotó: Katasztrófavédelem

Kovászna megyében a Tatrang gátja Bélmező közelében átszakadt, ezért szombaton harminc veszélyeztetett háztartásból elrendelték a családok kitelepítését. A katasztrófavédelmi felügyelőség tájékoztatása szerint a kitelepítetteteket ideiglenesen a kultúrotthonban szállásolja el a helyi önkormányzat.

Az esőzések miatt megáradt Bodza folyó elárasztotta Cremenea térségében a 10-es számú országutat, több mint harminc háztartás elszigetelődött.

Öt településen – Szitabodzán, Zabratópatakon, Bodzakrasznán, Cremenea, Găureni falvakban – szünetel az áramszolgáltatás, mert a középfeszültségű vezetékek a víz miatt meghibásodtak. A Tatrang és a Feketügy találkozásánál levő területre vörös jelzésű árvízriasztást adtak ki, amely szombat reggeltől szombat 18 óráig van érvényben. A katasztrófavédelmi felügyelőség szerint Kovászna megyében minden folyó és patak vízszintje növekszik, átlépte a figyelmeztető, de sok esetben az árvízszintet is.

Szombat reggel vörös árvízriasztást rendelt el az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) a Tatros vízgyűjtő medencéjére Hargita, Kovászna, Bákó és Neamţ megyében. A riasztás szombat éjfélig lesz érvényben. Az elmúlt órák heves esőzései következtében jelentős vízmennyiség folyhat le a hegyoldalakról, a hegyipatakok, kis folyók megduzzadhatnak. A Tatros vízgyűjtő medencéjéhez tartozó folyók vízhozama és vízszintje jelentősen megnövekedhet. Carmen Dan belügyminiszter az árvízvédelmi operatív törzs szombati ülésén beszámolt arról, hogy országszerte több mint 15 ezer ember és a minisztérium több mint 7300 járműve és munkagépe vesz részt a védekezésben.

A heves esőzések miatt jelentősen megnőtt a folyók vízhozama Fotó: Katasztrófavédelem

A hidrológusok a Tatrang folyó középső és alsó folyására is vörös árvízriasztást rendeltek el Brassó és Kovászna megyében. A figyelmeztetés szombaton 18 óráig van érvényben. Az INHGA képviselői szerint vasárnap estig 19 megyében van érvényben narancssárga árvízriasztás, 30 megye folyóinak vízgyűjtő medencéjére sárga jelzésű árvízriasztás van érvényben.

A Hargita megyei katasztrófavédelmi felügyelőség közlése szerint szünetel a forgalom szombaton Csíkkozmás és Kézdivásárhely között a 11B-jelzésű országúton, mivel Kászonújfalu térségében a víz elárasztotta az úttestet. Alina Ciobotariu szóvivő szerint az úttestet mintegy 50 centiméteres vízréteg fedi 100 méteres szakaszon a 22-es és a 24-es kilométerszelvények között. A helyszínen dolgoznak a katasztrófavédelmisek. Az éjszakai heves esőzések miatt Gyergyóholló községben négy ház pincéjét elöntötte a víz, Ajnád településen homokzsákokkal próbálják megfékezni a medréből kilépő Rákos-patakot.