Kolozsvári származású jogtudós kapta a magyarországi ombudsmanok elismerését

Krónika 2018. június 29., 18:47

Többek között Vékás Lajos jogtudós, akadémikus kapta idén a magyarországi ombudsmanok által alapított Justitia Regnorum Fundamentum-díjat – olvasható az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala pénteki, az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Vékás Lajos professzor a Sapientia-egyetem első díszdoktora Fotó: Sapientia.ro

Az elismerést Székely László, az alapvető jogok biztosa, Szalayné Sándor Erzsébet nemzetiségi és Bándi Gyula jövő nemzedékekért felelős biztoshelyettesek adták át az ombudsmani hivatal megalakulásának évfordulóján. Az 1939-ben Kolozsvárt született Vékás Lajos professzor kitüntetésével az ombudsman azt ismeri el, ahogyan a jogtudós munkássága szolgálta és szolgálja az alapvető jogok érvényesülését, az alaptörvényben is elismert alkotmányos értékek és államcélok megvalósulását.

Az indoklás kiemeli Vékás Lajos szerepét az új polgári törvénykönyv előkészítésében, oktatói tevékenységét és a magánjog, különösen a polgári jog és a nemzetközi kereskedelmi kapcsolatok jogának kutatásával szerzett európai hírnevét.

A Széchenyi-díjas jogtudós, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, 2014-től társadalomtudományi alelnöke 1990 és 1993 között a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem, 1992 és 1997 között pedig a Collegium Budapest rektori tisztségét töltötte be. Különben a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem első alkalommal éppen Vékás Lajosnak adományozott Doctor Honoris Causa címet, a felsőoktatási intézet szenátusa 2017. május 12-i kolozsvári nyilvános ünnepi ülésén tüntette ki a professzort.

Kitüntették a magyarországi ombudsmanok Mayer Évát, a Barátság – nemzetiségi kulturális és közéleti folyóirat felelős szerkesztőjét is. Mayer Éva a méltatás szerint évtizedek óta fáradhatatlanul, kiváló szakértelemmel és empátiával segíti a nemzetiségi kulturális jogok érvényesülését. A díjat kiemelkedő újságírói, szerkesztői és kultúraszervezési tevékenysége elismeréseként vehette át. „A Barátság folyóirat, amelynek alapítója és felelős szerkesztője, nemcsak beszámol a hazai nemzetiségek életéről, rendezvényeiről, művészeti és tudományos teljesítményeiről, de fontos szerepe van a kisebbségpolitikai közélet alakításában is” – fogalmaztak. Hozzátették: a díj egyben a magyarországi német nemzetiségi újságírás és audiovizuális média elmúlt évtizedeinek elismerése is, amelynek Mayer Éva aktív alkotója is volt.

A harmadik kitüntetett Kerekes Sándor környezetgazdász, a Budapesti Corvinus Egyetem és a Kaposvári Egyetem tanára. „Kerekes Sándor egyetemi tanárként és azon túl is próbál hatni azokra a politikusokra, hivatalnokokra, gazdasági vezetőkre, akiknek hatalmukban áll tenni a fenntartható fejlődés érdekében” – áll a díj indoklásában. A Justitia Regnorum Fundamentum-díjat az ombudsmanok 2007-ben alapították. Az elismeréssel olyan embereket tüntetnek ki, akik kiemelkedő eredményt értek el az alapvető jogok, különösen a gyermekjogok, a veszélyeztetett társadalmi csoportok jogai, a nemzetiségi jogok, illetve a környezetvédelem területén. A Justitia Regnorum Fundamentum, „Az igazság a birodalmak alapja” I. Ferenc osztrák császár és magyar király jelmondata volt.