Hét év letöltendő szabadságvesztéssel sújtották Cătălin Voicu volt szenátort

Krónika 2018. június 29., 17:14

Jogerősen hét év letöltendő börtönbüntetésre ítélte pénteken a bukaresti táblabíróság Cătălin Voicu volt szenátort hivatali visszaélésben való bűnrészesség miatt.

Cătălin Voicu volt szenátor

A bíróság elutasította a vádlottak és az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) munkatársai által benyújtott fellebbezéseket, fenntartva a bukaresti törvényszék által 2017-ben kimondott első fokú ítéletet.

A bukaresti törvényszék eredetileg öt év letöltendő börtönbüntetést szabott ki a volt szenátorra, amiért közbenjárt az Electrica és az Electrica Serv vállalatoknál annak érdekében, hogy egy cég szerződésekhez jusson.

Mivel azonban 2012-ben már született ellene egy hétéves szabadságvesztésről szóló ítélet, a bíróság a súlyosabb büntetés végrehajtását rendelte el. A román Szociáldemokrata Párt (PSD) volt szenátorától ugyanakkor elkoboznak 200 ezer eurót és 119 ezer lejt.

Az Agerpres hírügynökség tájékoztatása szerint a bukaresti törvényszék azt is elrendelte, hogy az ügy vádlottjai 5,2 millió lejt (1,3 millió eurónak megfelelő összeget) fizessenek vissza kártérítésként a SC Servicii Energetice Moldova SA vállalatnak. Cătălin Voicu volt államelnöki tanácsos, majd képviselő, illetve szenátor ellen 2014 novemberében emelt vádat a DNA hivatali visszaélésben való bűnrészesség miatt.