A Mi, muzsikus lelkek című előadás zárja a kolozsvári opera évadát

Krónika 2018. június 29., 16:30

A sok szempontból rendhagyó, Mi, muzsikus lelkek című előadással zárja az évadot szombaton 18 órától a Kolozsvári Magyar Opera.

Fotó: Kolozsvári Magyar Opera

Plesa Róbert énekművész ötlete alapján az 1930–40-es évek örökzöld magyar slágereinek segítségével vezeti el a közönséget a produkció egy képzeletbeli – vagy tán nagyon is valóságos – világba – közölte az opera.

A Gombár Annamária rendezte előadásban egy operaház társulata szabadságának utolsó napját tölti egy sétatéri kiskocsma teraszán.

Élményeket cserélnek, épp csak egy kicsit túloznak, flörtölnek, és mérsékelten háborognak a másnap induló évad, a holnap kezdődő munka miatt. Primadonnák, bonvivánok, táncmesterek és mások a színházi világ színes forgatagából veszekszenek, epekednek, sírnak és mulatnak a „mindenható” Igazgató megértő felügyelete alatt. Ő az „ismeretlen hős”, aki nem kap soha tapsot, de aki nélkül nem jöhetnének létre a szebbnél szebb, olykor édes mesevilágot, máskor a kegyetlen s éppen ezért katartikus valóságot mindannyiunk elé táró előadások.

Kondrát Csaba és Incze G. Katalin hangszerelésében a régi slágerek új ruhát öltenek. Jakab Melinda koreográfiái mindig túlmutatnak a szigorúan vett tánc korlátain, s nem lesz ez másképpen most sem: emberi történetek, érzelmek, kópéságok jelennek meg színpadi táncokban, amelyeket Demény Péter humoros, olykor torokszorító szövegei egészítenek ki.

A Sétateret és az Operát Venczel Attila díszletei varázsolják majd a színpadra,

s e díszletek között Startmüller Katalin által megálmodott kosztümökben mesél, dalol és táncol a közönségnek Szeibert István, Ádám János, Székely Zsejke, Mányoki Mária, Antal Lívia, Balázs Borbála, Fülöp Tímea, Jordán Éva, Kerekes Mária, Kis-Lukács Bernadett, Nagy Szilvia Klára, Gergely Arnold, Peti Tamás Ottó, Plesa Róbert, Rétyi Zsombor, Rigmányi István.

Az előadás után átadják a magyar opera örökös tagja címeket, valamint az intézmény legendás szopránjának emlékére alapított Albert Annamária-emlékgyűrűt. Az elismerést tehetséges női énekművészek kapják meg évente. Átadják ugyanakkor az intézmény művészeti tanácsa javaslatára 2017-ben alapított Rónai Antal-díjat, amelyet fiatal férfi operaénekeseknek ítélnek oda.