Tőkés üdvözli, hogy Eckstein kilépett az RMDSZ-ből, és sajnálkozik Kiss Sándor elítélése miatt

Krónika 2018. június 28., 17:54

Tőkés László európai parlamenti képviselő, az RMDSZ egyik alapító tagja és volt tiszteletbeli elnöke üdvözli Eckstein-Kovács Péter volt szenátor és miniszter azon döntését, hogy kilépett a szövetségből.

Fotó: Tőkés László sajtóirodája

Mint arról beszámoltunk, Eckstein-Kovács Péter a múlt szombati kormányellenes tüntetésen, Kolozsváron jelentette be, hogy szakít az RMDSZ-szel, és kilép az alakulatból az igazságügyi törvények támogatása miatt. Tőkés László csütörtöki közleményében megjegyzi, hogy egykori RMDSZ-es alapítótársa az RMDSZ-nek a „korrupt Szociáldemokrata Párttal való cinkossága miatt” távozik a szövetségből.

Az EP-képviselő hasonlóképpen elégtételét fejezte ki amiatt, hogy a bukaresti legfelsőbb bíróság korrupció miatt letöltendő börtönbüntetésre ítélte Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnököt.

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke egyúttal sajnálattal vette tudomásul, hogy pénzmosás, hivatali visszaélés, kenőpénz elfogadása és befolyással való üzérkedés vádjával Kiss Sándort, a Bihar Megyei Tanács elnökét, a területi RMDSZ-szervezetet sok éven át elnöklő politikust szintén letöltendő szabadságvesztéssel sújtották. Tőkés úgy vélte, az erdélyi-partiumi magyarság „volt erős emberét cinkos módon siettek védelmükbe venni pártbeli elvtársai”.

„Köztük Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke, aki tettestársa volt hírhedt védencének az érmindszenti, illetve nagyváradi Ady-központ elrablásában és felprédálásában. S ez a cselekmény még csak nem is szerepel Kiss Sándor bűnlajstromán. Okkal lett volna elvárható, hogy a bűnrészesség elve alapján Biró Rozália volt nagyváradi alpolgármester, jelenlegi parlamenti képviselő is közösséget vállaljon egykori mentorával” – állapította meg közleményében Tőkés.

Az EP-képviselő – az ártatlanság vélelmének fenntartásával – elengedhetetlenül fontosnak tartja a romániai magyar politikai közélet, illetve a Bihar megyei RMDSZ korrupciótól való megtisztítását. „Magyar egyházaink és fideszes szövetségeseink becsülete és jól felfogott érdeke is ezt követeli meg” – szögezte le Tőkés László.