Rostás Szabolcs 2018. június 29., 09:45

Zöld jelzés a gyorshajtóknak

Arról van szó, hogy a honatyák előterjesztése értelmében ezentúl kizárólag a közlekedésrendészet megkülönböztető jelzéseivel ellátott gépjárművekbe lehet sebességmérő készülékeket elhelyezni, és ezeknek az autóknak jól látható helyen kell állomásozniuk. Figyelmeztetni is kellene a traffipaxszal ellátott hatósági járművek jelenlétére a közutakon, mégpedig oly módon, hogy táblákat helyeznek ki a rendőrautó előtt 500-1000 méteres távolságra.

A módosító javaslatokat benyújtó kormánypárti és ellenzéki képviselők szerint a rejtett traffipaxok betiltása a közlekedési balesetek számának csökkenését vonta maga után az uniós országokban. És különben is: Romániában amúgy is folyamatosan nő a halálos áldozatokat követelő balesetek száma, tehát az eddigi módszerek nem bizonyultak hatékonynak.

Nem vonjuk kétségbe, hogy a parlamenti képviselőket a jó szándék vezérli, és indítványuk valóban a balesetek megelőzését célozza. Csakhogy, mint tudjuk, a pokolba vezető út is jó szándékkal van kikövezve. Romániában a súlyos közlekedési baleseteket elsősorban a sebességkorlátozás túllépése okozza, a 2017-ben jegyzett 2,6 millió közlekedési kihágás harminc százalékát sebességtúllépés miatt állapították meg. Nincs mit tagadni, rohanó világunkban a gépjárművezetők többsége sokszor saját és mások élete kockáztatásával igyekszik elérni, hogy minél hamarabb eljusson A-ból B-be. Ebben az iszonyú hajszában egyetlen dolog áll a gyorshajtók útjában: a közlekedési rendőr.

El lehet morfondírozni azon, mennyire etikus, ha a traffipaxszal ellátott rendőrautó bokor mögé rejtve, épület mögé húzódva, esetleg a forgalomtól elzárt területen méri a sebességet, viszont nem érdemes, ráadásul nagyon álságos dolog. Ha a száguldozók, a közlekedési szabályokat áthágók elrettentése a cél, akkor igenis az a leghatékonyabb módszer, ha a törvényszegésre hajlamos gépjárművezetők úton-útfélen attól tartanak, hogy megbírságolhatják őket. A mostani, szerencsére még nem végleges módosítások azonban ellehetetlenítenék a közlekedésrendészet tevékenységét, de ami ennél is rosszabb, csökkentenék a sebességtúllépés és az egyéb közlekedési kihágások elleni fellépés hatékonyságát. Ahelyett, hogy a sebességhatárok tiszteletben tartására buzdítanának, zöld jelzést adnak a törvényszegésre.