Közigazgatási kódex: halasztás és „diverzió” – Csak jövő héten döntenek a nyelvi jogokat szavatoló törvénykönyvről

Bíró Blanka , Bálint Eszter 2018. június 28., 11:51

Visszaküldte szerdán a különbizottság elé a képviselőház a közigazgatási törvénykönyv tervezetét – bár a román sajtó politikai alkut sejtetett a gesztus mögött, Korodi Attila frakcióvezető szerint mindössze egy formai hiba korrigálására volt szükség.

Korodi Attila szerint csupán annyi történt, hogy ki kellett venni egy szószerkezetet, ami szembement egy másik törvénnyel Fotó: Veres Nándor

Utolsó percben visszaküldték a parlamenti különbizottságba a közigazgatási törvénykönyv tervezetét, így elmaradt a szerdára beütemezett képviselőházi szavazás. A jogszabály előkészítésével foglalkozó parlamenti különbizottságot szerdán 13 órára sürgősséggel hívták össze, és jövő hétre halasztották a szavazást a képviselőházban, amely a döntéshozó kamara.

A sajtó többet látott bele, mint ami a valóság?

A bukaresti román nyelvű sajtó különben szerdán reggel saját értesülésekre hivatkozva azt adta hírül, hogy az utolsó percben történt módosításnak köze van az RMDSZ és a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) közötti tárgyalásokhoz, és a szociáldemokraták a szövetség további követeléseit is belefoglalják a közigazgatási kódexbe, cserébe azért, hogy a szövetség ne vegyen részt a bizalmatlansági indítvány szavazásán. Arra hivatkoztak, hogy a különbizottság már elfogadta, hogy a közigazgatásban a nyelvi jogok a 20 százalékos küszöb alatt is biztosíthatók, ha az önkormányzat erről úgy dönt, és erre vonatkozóan idézték a tervezet 2. bekezdésének 94. cikkelyét.

Korodi Attila képviselő, az RMDSZ alsóházi frakcióvezetője azonban a Krónika megkeresésére diverziónak nevezte a román sajtó felvetéseit. Kifejtette, értelmezési kérdést kellett tisztázni a bizottságban, ennek nem volt semmi kisebbségi vonzata.

Formai korrigálásra volt szükség, ki kellett venni egy szószerkezetet, ami szembement egy másik törvénnyel. Ez a bizottságban már meg is történt, a tervezet visszajött, jövő héten sor kerül a vitára és a szavazásra a képviselőházban”

– részletezte a frakcióvezető. Korodi Attila rámutatott, a bizottság ellenzéki és kormánypárti tagjai is megerősítették a sajtónak, hogy a halasztás oka nem kisebbséget érintő kérdés volt. „A román sajtó részéről ez az álhír provokáció volt. Így akarták hitelteleníteni a bizalmatlansági indítvány vitája kapcsán az RMDSZ-t” – szögezte le Korodi Attila.

Jövő héten sor kerülhet a vitára és a szavazásra a képviselőházban Fotó: Cdep.ro

Újabb anyanyelvhasználati jogok

Amint arról lapunkban a múlt héten beszámoltunk, a jogszabály előkészítésével foglalkozó parlamenti különbizottság a szenátusban megszavazott változathoz képest újabb anyanyelvhasználati jogokkal egészítette ki az új közigazgatási kódex tervezetét. Az RMDSZ hírlevele szerint a bizottságban a félreértelmezések és esetleges viták elkerülése végett pontosították, hogy az új közigazgatási törvénykönyv hatályba lépése előtt érvényes jogszabályok által előírt anyanyelvhasználati jogokat nem lehet visszavonni.

Ugyanakkor sikerült olyan rendelkezéseket is bevinnünk a jogszabály szövegébe, amelyek biztosabb alapokra helyezik ezek betartását”

– idézte a hírlevél Cseke Attila szenátusi frakcióvezetőt, aki az RMDSZ képviseletében vesz részt a különbizottság munkájában. Az RMDSZ javaslatára a kódex tervezete előírja a nemzetközi egyezmények és szerződések betartását is a közigazgatási intézmények és alkalmazottaik számára.

{K2}

„Ez azért fontos, mert először jelenik meg törvényes előírásban, hogy a közintézményeknek olyan egyezményeket is figyelembe kell venniük tevékenységük végzése során, mint például a Regionális vagy kisebbségi nyelvek európai chartája és a kisebbségvédelmi keretegyezmény” – magyarázta a frakcióvezető. A tervezet hatálybalépése után a kormánynak 90 napon belül ki kell dolgoznia az anyanyelvhasználati jogokról szóló rendelkezések alkalmazási normáit – részletezte csütörtöki hírlevelében az RMDSZ.

{K1}