Összecsukható nagymama az elektronikus világban – bábszínházi előadás készült Szőcs Margit meséjéből

Kiss Judit 2018. június 29., 11:09

Vajon mi történne, ha a boltban összecsukható nagymamát lehetne vásárolni, amely gombnyomásra működik, segíti a családot, kiszolgálja a gyerekeket?

Az összecsukható nagymama a címe a mesének, ami az azonos című, váratlan fordulatokban bővelkedő, fantáziadús történeteket felsorakoztató kötetben látott napvilágot tavaly a csíkszeredai Gutenberg kiadó gondozásában Kürti Andrea rajzaival.

A meséből készült előadás bemutatóját pénteken, június 29-én 18 órától láthatják kicsik és nagyok a Puck Bábszínházban.

Szőcs Margit meséjében az összecsukható nagymama a város nagyáruházának innovatív terméke, amely mos, főz, takarít, mesét olvas, és a tanulásban is segít, a vállán pedig van egy gomb, amellyel össze lehet csukni. A nagymamát megvásárolja Dorka és Dömötör családja, az együttélés szépen alakul, egy napon azonban a gomb meghibásodik, s nagymama többé már nem csukható össze. Mivel garanciában van, a szülők reménnyel telve viszik vissza az áruházba, hogy kicseréljék.

„A család tagjai az elektronikus világ szülöttei. Testük minden része ebből építkezik, mozdulataik és gondolataik ezt a világot tükrözik. Selejtes elektronikai, technikai elemek segítségével és nagyon nagy szeretettel hoztuk őket létre.

A múltat idéző nagymamafigura emberi mivolta élettel tölti meg az elgépiesedett generációk mindennapjait”

– vallja Jancsó Hajnal, az előadás rendezője. Szőcs Margit a Krónika megkeresésére elmondta, a második könyvének címadó meséje alapján készüő bábszínházi produkció esetében szabad kezet adott a rendezőnek, így kíváncsian várja, milyen lesz az előadás, ez számára is meglepetés lesz. „A történetben a tömbházlakásban lakó kétgyerekes házaspár megvásárolja az összecsukható nagymamát, merthogy az igazi nagymamát nem tudják elhozni – életterükben nincs hely, fel kéne adniuk kényelmüket, korlátozná a mozgásterüket.

Ez kicsit a mai társadalomban tapasztalható reális problémákat is tükrözi”

– mondta el a szerző. Mint mesélte, szürreális meséjében a nagymama tulajdonképpen egy szerkezet, használati utasítás jár hozzá, de úgy viselkedik, mint egy igazi nagymama: a dobozán egy nagymama látható egy tál szilvásgombóccal a kezében.

„A gyerekolvasó és a felnőtt olvasó is ott lebegett a szemem előtt, amikor ezeket a meséket írtam. Gyakorló szülőként, nagyszülőként fontos volt számomra, hogy ne csak a gyereket, hanem a neki felolvasó felnőttet is megszólítsa a mese.

Egyébként minden felnőttben ott lakozik gyermeki énje, és úgy vélem, az a jó mese, ami elő tudja csalogatni. Ez tulajdonképpen egy mese próbája is”

– mondta a szerző. Hozzátette, történetei átjárhatóságot teremtenek a valós és képzelet szülte világ közt, hiszen a gyerekek olvasatában nem húzható éles határ a valóság köré, övék a világ teljessége, sőt bizony a felnőtt is sokszor szívesen átlép gondolatban a varázslatok tartományába. A Szőcs Margit meséiben föllelhető világ a valóság és varázslat ötvözetéből született régióban helyezkedik el.

„A szerző egyedi világot teremt, laza füzért alkotó meséi csak néhány ponton kapcsolódnak az „emberi” hétköznapokhoz. Meséinek egyik legfontosabb jellemzője a költőiség, szelíd humorral és erős képekkel átszőtt mondatait a gyerekekre szabja a szerző” – olvasható Szőcs Margit első mesekönyve ajánlójában. A Madarász Béni, avagy az űrparittyás ajándéka című kötet 2016-ban látott napvilágot a kolozsvári Koinónia kiadó gondozásában.