Ismét belakják Torockót a „napfelkelők” a szombatig tartó Double Rise fesztiválon

Bede Laura 2018. június 28., 08:19

Koncertekkel, sporttevékenységekkel, színdarabokkal várják az érdeklődőket a szerdán elkezdődődött, szombatig tartó torockói Double Rise fesztiválon.

Archív felvétel Fotó: Tamás Attila

Elkezdődött szerdán délután a 3. Double Rise fesztivál, amelynek a Fehér megyei Torockó, valamint a falu közvetlen szomszédságában kialakított „fesztiválfalu” ad otthont. Utóbbi helyszínen kaptak helyet a színpadok, kemping, tematikus udvarok (folk, gasztro, életmód), a sporttevékenységek és egyéb közösségi terek.

Viszont a falu továbbra is fontos szerepet játszik, mivel a művészeti és közéleti programok egy részét itt szervezik.

A négynapos rendezvény idején talán a nagyszínpadi koncertkínálat csalogatja a legtöbb fesztiválozót a Székelykő lábához. Csütörtökön 20 órától a Hiperkarma, 22 órától pedig a Brains zenekar lép színpadra. A pénteki koncertsorozatban helyet kap a Bohemian Betyars fellépése 20 órától, majd

a magyar alternatív zene ikonja, Lovasi András lép fel – az életpályáját bemutató produkciót 22 órától tekintheti meg a közönség.

Szombaton 21 órától a magyar rockzene talán legismertebb bandája, a magyarországi Tankcsapda koncertezik. A fesztivál visszatérő vendége, a Quimby zenekar 23 órakor lép fel a nagyszínpadra.

A Petőfi Rádió-kisszínpad idén egyedi koncepcióval várja a családiasabb hangulatú koncertek kedvelőit. Csütörtökön 12 órától Simó Annamária, 13.30-tól az Ego Sum lép színpadra – az énekesnő és a zenekar is első helyezést ért el a Legszebb Erdélyi Magyar Dal versenyen. Pénteken 15 órától a FUNKorporation zenekar képviseli a magyar alternatív színteret, majd éjjeli 3 órától a Fonogram-díjas Apey & The Pea zenekar lép színpadra. A szervezők a keményebb gitárszólamok és a klasszikus, érces férfi rock-hang kedvelőinek ajánlják a szegedi Dungaree együttest, amely szombaton éjjel kettőkor lép fel.

A kisszínpad programját az AWS zenekar fellépése zárja, a bandatagok képviselték Magyarországot az Eurovíziós Dalfesztiválon.

A Hanglegelőn lemezlovasok felelnek a jó hangulatért kora délutántól hajnalig. Többek között PDBR, Hunay, DJ Snow, Captain Knuckles, Modee keveri a számokat.

A Hagyományok Háza folkszigeten az érdeklődők mindhárom nap 13 órától 18 óráig kézműves foglalkozáson vehetnek részt, majd a Kuttyomfitty Társulat meseelőadását követhetik figyelemmel, illetve Berecz István és Kacsó Hanga Borbála táncot és éneket tanít a Tokos Zenekar kíséretében. Az adatközlők koncertjét és beszélgetését követően különböző programok kerülnek terítékre. Csütörtökön 20 órától a Tükrös Zenekar muzsikál, 22 órától pedig a Bekecs Néptáncszínház Ember az embertelenségben című előadást viszi színre.

Pénteken 20 órától a Háromszék Táncegyüttes Két kezem forgatta, szívem táncoltatta című produkcióját lehet megtekinteni, 22 órától a hiteles cigányzenét játszó, Erdélyben is rendkívül népszerű Parno Graszt magyarországi együttes lép színpadra.

Szombaton a 20 órától a Fölszállott a páva gálaműsora szerepel a programban, majd Enyedi Ágnes és a Bandárium lép fel. A Folksziget eseménysorozatát mindhárom nap táncházzal zárják.

A színház és irdalom programoknak a Kriza János Művelődési Ház ad otthont, ahol délelőtt slam workshopot tartanak, 13 órától pedig színdarabokat tekinthetnek meg az érdeklődők: csütörtökön a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata Vilmos és Kormos, avagy erény és öv, holnap a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház A kiválasztott, szombaton pedig a nagyváradi Szigligeti Színház Bányavirág című előadást viszi színre. Ezenkívül felolvasószínház szerepel a programban, valamint az Erdélyi Magyar Írók Ligája (E-MIL) is szervez irodalmi beszélgetéseket.

Az Everness életmód udvar reggeltől hajnalig kínál programokat a testmozgás iránt érdeklődő, lazulni vágyó fesztiválozóknak. A jógagyakorlatok, masszázs, bizalomfejlesztő játékokon kívül tematikus előadásokkal, tánccal, lemezlovasokkal várják az érdeklődőket. Az extrém sportok kedvelőinek a Torockói Aktív Turizmus egyesület segít bővíteni a fesztiválélményt. A programkínálatban szerepel rafting az Aranyoson, gyalogtúra a Székelykőre, kerékpártúra, siklóernyőzés.

A forgalmi torlódás elkerülése végett a Double Rise fesztivál idején Torockóra csak a helyi járművek és a fesztivál által kiadott engedéllyel ellátott autók belépése lehetséges. A fesztiválra Kolozsvárról és Marosvásárhelyről indulnak buszjáratok, a menetrend és a teljes program a rendezvény honlapján tekinthető meg.