Elbukott a román ellenzéki pártok kormánybuktató kezdeményezése

Balogh Levente 2018. június 27., 18:50

Amint az előre sejthető volt, nem szavazta meg a bukaresti parlament a jobbközép ellenzék által a Viorica Dăncilă vezette kormány elleni bizalmatlansági indítványt, amelyet csak 166 ellenzéki honatya támogatott.
 

Fotó: Agerpres/Simion Mechno

A parlament épülete előtti ellenzéki tüntetés közepette utasította el szerdán a törvényhozás a Viorica Dăncilă vezette kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítványt. A Dragnea–Dăncilă-kormány menesztése nemzeti jelentőséggel bíróan sürgős című kormánybuktató indítvány mellett 166-an szavaztak, holott 233 szavazatra lett volna szükség a kezdeményezés sikeréhez. Az indítvány ellen négyen voksoltak. A kormánypártok előre jelezték, hogy csak a határozatképesség biztosítása érdekében vesznek részt az ülésen, de nem szavaznak, az RMDSZ honatyái pedig részt sem vettek a voksoláson.

A vita nyitányaként Dan Radu Mihai, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) szenátora ismertette az ellenzéki panaszokat, kijelentve: Dăncilă csupán a formális miniszterelnök, a kormányfői tisztséget valójában Liviu Dragnea, a kormány fő erejét adó Szociáldemokrata párt (PSD) elnöke tölti be.

A politikus a kormány gazdaságpolitikáját ostorozta, mondván, feláldozzák a beruházásokat, miközben a pénz még a bérek és a nyugdíjak kifizetésére sem elég. Bírálta a kormány adópolitikáját is, de az ellenzék a magas infláció, a hitelek drágulása, a magánnyugdíjrendszer meggyengítése és az igazságügyi reform miatt is a kormány távozását követeli. A vita idejére a Nemzeti Liberális Párt (PNL) a nyugdíjrendszer második pillérének megtartását támogató aláírásokat támogató dobozokat helyezett ki az urnák helyére, amelyekbe a bizalmi szavazáson a honatyáknak a golyókat kell dobniuk. Egyúttal „A végsőkig küzdünk Romániáért" feliratú óriásmolinót feszítettek ki az ülésteremben.

Viorica Dăncilă miniszterelnök válaszában hamis állításokat felsoroló dokumentumnak minősítette a bizalmatlansági indítványt. A kormány érdemei közé sorolta a nyugdíj- és béremelést, egyben cáfolta, hogy nincs pénz a nyugdíjakra, illetve hogy államosítani kívánják a nyugdíjrendszer második pillérét. Állítása szerint csak „valós versenyhelyzetet" kívánnak létrehozni a magánnyugdíj-kezelők számára. Cáfolta azt is, hogy csökkent volna a gazdaság teljesítménye és a lakosság vásárlóereje. Hazudozással vádolta az ellenzéket az igazságügyi törvények ügyében is, mondván: a kormánytöbbség csupán az alkotmánybíróság és az Emberi Jogok Európai Bírósága ítéleteit, valamint az ártatlanság vélelmére vonatkozó uniós irányelvet kívánja átültetni a romániai joggyakorlatba.

Az RMDSZ álláspontját előrevetítette Ludovic Orbannak, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnökének nyilatkozata, aki még kedden este a Realitatea Tv-ben a Kelemen Hunor RMDSZ-elnökkel folytatott aznap reggeli találkozója kapcsán elmondta: sem az anyanyelvhasználati küszöb, sem március 15-e hivatalos magyar ünneppé nyilvánítása ügyében nem volt érdemi tárgyalás, ő ugyanis leszögezte: ezekben a kérdésekben nem hajlandó alkura. Mint mondta, a fő cél a kormány elmozdítása lett volna, hogy Románia jövő év elején ne a jelenlegi kabinettel az élén vegye át az Európai Unió soros elnökségét.

Ennek nyomán Kelemen Hunor szerdán reggel bejelentette: az RMDSZ parlamenti frakcióinak ülésén az a döntés született, hogy a bizalmatlansági indítvány vitáján részt vesznek ugyan, de a szavazáson már nem. „Így bebizonyosodik, hogy a PSD-ALDE koalíciónak nélkülünk is megvan a többsége, és az is, hogy a bizalmatlansági indítvány a mi szavazatainkkal sem ment volna át" – mutatott rá Kelemen. Az RMDSZ elnöke szerint bizalmatlansági indítvánnyal leváltható ugyan a kormánytöbbség, ehhez azonban több szükséges „többé-kevésbé koherens bírálatnál".

„Jövőkép kell, egy vezető, kormányprogram, olyan miniszteri lista, amellyel a következő pillanatban már tovább is lehet lépni. Ez azonban jelenleg nincs meg" – szögezte le Kelemen. A politikus Facebook-oldalán további magyarázattal szolgált. „Ma nincs meg a parlamenti többség a jelenlegi kormány leváltásához. További nyolcvan szavazatra van szüksége az ellenzéknek, hogy megdöntse a Dancilă-kabinetet. Sajnos, ezúttal az RMDSZ nem a mérleg nyelve: harminc szavazatunk tehát nem változtat a helyzeten. Ez egyszerű matematika. A kormány rossz döntéseit és kezdeményezéseit ezután is kritizáljuk és leszavazzuk" – írta.

A bejelentett tiltakozó megmozdulások miatt a bukaresti parlament épületében a szavazás napján fokozták a biztonsági intézkedéseket, korlátozták az újságírók mozgását, így nem mehettek át a képviselőház ülésterméből a szenátuséba, a Liviu Dragnea képviselőházi elnök irodája melletti felvonót pedig csak a képviselők használhatták. A sajtó számára az iroda mellett elkerített részt alakítottak ki, az újságíróknak pedig látható módon kellett viselniük sajtóigazolványukat. Emellett Ioana Lupeát, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) kommunikációs tanácsadóját nem engedték be a parlament épületébe. Az USR-t másképp is megbüntették: a házbizottság még kedden megtiltotta, hogy a párt meghívottai beléphessenek a parlamentbe, miután múlt héten néhány, az igazságügyi módosításokat ellenző USR-szimpatizáns a parlament folyosóján kezdett tüntetésbe.

A szavazás előtt és közben a parlament közelében mintegy négyezer ellenzéki tüntető gyülekezett a kormány távozását követelve. A demonstrálók elsősorban az igazságszolgáltatási reform miatt bírálják a kormányt, azt hangoztatva, hogy a hatalom korrupt politikusainak védelmében politikai befolyása alá próbálja vonni és meg akarja gyengíteni az igazságszolgáltatást. A koalíciós pártok szerint az ártatlanság vélelmének érvényesítése érdekében kell gátat szabni az ügyészségi visszaéléseknek. A délután folyamán a parlament kapuit bezárták, miután agresszív tüntetők egy csoportja megpróbált bejutni az udvarra.

Egyébként az ellenzék nem csupán szerdán, hanem kedden este is kormányellenes tüntetéseket tartott az ország több városában, amelyeken a Viorica Dăncilă miniszterelnök által vezetett kormány és Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökének lemondását követelték. A bizalmatlansági indítványt a jobbközép erők – a PNL, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Népi Mozgalom Párt (PMP) nyújtotta be.