Gyanúsítottként idézte be a DNA a volt rendőrfőkapitányt

Balogh Levente 2018. június 27., 17:02

Gyanúsítotti minőségben jelent meg az Országos Korrucióellenes Ügyosztály (DNA) székházában Cătălin Ioniţă lemondott országos rendőr-főkapitány, csupán egy nappal azt követően, hogy kedden személyes okokra hivatkozva távozott tisztségéből.

Fotó: Facebook/Alexandru Catalin Ionita

A volt rendőr-főkapitány a sajtónak elmondta: először június 18-án idézték be, ekkor közölték vele, hogy gyanúsítottként kezelik egy korrupciós ügyben.

Ezt követően habozás nélkül úgy döntöttem, kötelességem hátralépni, hogy megóvjam a minisztérium és a Román Rendőrség arculatát, ez ugyanis méltóság és szakmai becsület kérdése. Nem aggódom az ügy miatt.

Ahogy a karrierem 24 éve folttalan, és ahogy tiszteletben tartottam az eskümet, úgy járok el a továbbiakban is a végsőkig, és mindent megteszek annak érdekében, hogy bebizonyítsam ártatlanságomat és a jóhiszeműségemet, és megóvjam a Román Rendőrség és kollégáim hírnevét" - jelentette ki Ioniţă, aki szerint soha nem sértett törvényt. Sajtóértesülések szerint Ioniţát befolyással üzérkedéssel gyanúsítják egy Ilfov megyei telekvásárlás ügyében. A belügyminisztérium még kedden kinevezte Ioniţă utódját Ioan Buda, a határrendészet eddigi vezetője személyében.

Ioniţă január 17-én, hat hónapra került az országos rendőr-főkapitányság élére, azt követően, hogy az addigi főkapitánynak, Bogdan Despescunak távoznia kellett egy gyerekeket szexuálisan zaklató rendőr esete miatt kirobbant botrány nyomán. A lemondott főkapitány 2016-ban került a belügyminisztérium Korrupcióellenes Főosztályának (DGA) élére, korábban a gazdasági bűncselekmények felderítésére szakosodott osztályt vezette.

Mint ismeretes, már a kinevezése kapcsán botrány robbant ki, amely hozzájárult Mihai Tudose korábbi miniszterelnök távozásához. Carmen Dan belügyminiszter ugyanis a pedofil rendőr botránya nyomán kezdeményezte a korábbi rendőrfőkapitány menesztését a miniszterelnöknél, aki azonban erre nem volt hajlandó, sőt a belügyminisztert szólította fel lemondásra, mondván: az hazudott neki, amikor azt állította, hogy Ioniţă elvállalná a rendőr-főkapitányi tisztséget.