Törvénymódosítás az élelmiszer-pazarlás visszaszorításáért

Hírösszefoglaló 2018. június 27., 16:46

Döntő kamaraként elfogadta szerdán a képviselőház az élelmiszer-pazarlás csökkentését célzó, 2016/217-es törvény módosítását.

Fotó: Pixabay.com

A tervezetet 203-an támogatták, ketten ellene szavaztak, 71 képviselő pedig tartózkodott – számolt be az Agerpres hírügynökség. A tervezetet a Szociáldemokrata Párt (PSD) képviselőcsoportja nyújtotta be, azzal az indoklással, hogy

Romániában a megvásárolt élelmiszer több mint 10 százalékát kidobják.

A jogszabály az élelmiszer-pazarlás csökkentése érdekében különböző előírásokat fogalmaz meg az élelmiszeripar és -kereskedelem minden szakaszára, valamint szabályozza a lejárati időhöz közelítő termékek csökkentett áron történő értékesítését és adományozását emberi, illetve állati fogyasztásra.

Az élelmiszereket a lejárati határidejük előtti 10 napban át lehet adni adományként

– kivételt képez néhány romlandó termék, amelyet kormányhatározatban fognak felsorolni. A lejárati idejükhöz közelítő, adományozott élelmiszereket tilos pénzért továbbadni. Azok a cégek, amelyek élelmiszereket adományoznak, adókedvezményekben részesülnek az adótörvénykönyvben foglaltak alapján. Alkoholos italokat tilos adományozni. Az előírások áthágása 1000 és 10 000 lej közötti bírsággal sújtható.