Elhunyt Kosztándi B. Katalin kézdivásárhelyi festőművész

Krónika 2018. június 27., 12:47

Életének 83. évében elhunyt Kosztándi B. Katalin kézdivásárhelyi festőművész, Háromszék képzőművészeti életének meghatározó alakja.

Fotó: Facebook/Bokor Tibor

Kosztándi B. Katalin számos szakmai elismerés birtokosa volt, drámai erejű, expresszív kompozíciók jellemzik táblaképeit és grafikáit.

Férjével, a 2017-ben elhunyt Kosztándi Jenő festőművésszel együtt Magyar Arany Érdemkereszttel tüntette ki 2014-ben Áder János köztársasági elnök Csíkszeredában.

A művész házaspár 2015-ben megkapta a Háromszék Kultúrájáért életműdíjat.

Kosztándi B. Katalin 1935-ben született Székelyvarságon, a tanítóképző elvégzése után a kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Egyetemen tanult. 1957-ben rajztanárként telepedett le férjével, Kosztándi Jenő festőművésszel Kézdivásárhelyen. 1970-ben létrehozták a Nagy Mózes Elméleti Líceumban működő rajztagozatot, és műértő közösséget neveltek fel az évtizedek alatt.

A kortárs művészettörténész nagyítóján át is látszik, hogy a Kosztándi házaspár művészete nemcsak háromszéki, erdélyi, hanem európai mércével is mérhető, mert mélyen gyökerező, hiteles mondanivalójú és emberközpontú”

– méltatta a Háromszék Kultúrájáért elismerés átadásakor a művészeket Vargha Mihály, a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum igazgatója. Kosztándi Jenő és Kosztándi B. Katalin műveiből 2010-ben nyílt állandó képzőművészeti tárlat a kézdivásárhelyi Art Galériában.