Részt vesz az RMDSZ a bizalmatlansági indítvány vitáján, de kivonul a szavazáskor

Krónika 2018. június 27., 10:56

Az RMDSZ honatyái elhagyják a termet, amikor a bizalmatlansági indítvány szavazására kerül sor – jelentette be szerdán Kelemen Hunor szövetségi elnök az alakulat frakcióülése után.

Fotó: Barabás Ákos

A politikus szerint ezáltal be fog bizonyosodni, hogy a PSD–ALDE-koalíciónak az RMDSZ nélkül is többsége van, és a magyar szavazatokkal sem lenne elég voksa a jobbközép ellenzéknek a kormány megbuktatásához.

„Az RMDSZ nem vesz részt a bizalmatlansági indítvány szavazásán. Ma nincs meg a parlamenti többség a jelenlegi kormány leváltásához. További nyolcvan szavazatra van szüksége az ellenzéknek, hogy megdöntse a Dancilă-kabinetet. Sajnos, ezúttal az RMDSZ nem a mérleg nyelve: harminc szavazatunk tehát nem változtat a helyzeten. Ez egyszerű matematika” – közölte Kelemen Hunor.

A szövetségi elnök hozzátette, a kormány rossz döntéseit és kezdeményezéseit ezután is kritizálják és leszavazzák.

„Azt az ellenzéket tudnánk kormányra lépésében támogatni, amely tisztázza miniszterelnök-jelöltjének és a legfőbb tárcák vezetőinek személyét. Azt az ellenzéket tudnánk támogatni, amely konkrét tervekkel, Románia fejlődését biztosító kormányprogrammal áll elő, amely nem a magyar közösség ellen uszít, hanem tiszteletben tart bennünket” – jelentette ki Kelemen.