Visszakapja eredeti arculatát a váradi városháza

Balogh Levente 2018. június 27., 08:35

A városháza épületének restaurálásával, az épület eredeti arculatának helyreállításával folytatódik Nagyvárad belvárosának megújulása: Ilie Bolojan polgármester és Pafka Ernő építész kedden ismertette az épület felújításának részleteit.

Látványterv Fotó: oradea.ro

Bolojan közlése szerint az első két fázison már túl is vannak: elkészült a megvalósíthatósági tanulmány, és a restaurálás tervei is készen állnak. A továbbiakban a város közgyűlésének is jóvá kell hagynia a felújítási terveket, ezt követően kiírják a pályázatot a munkálatokra. Ennek nyomán

a konkrét munkálatok ősszel, legkésőbb tavasszal elkezdődhetnek. A beruházás értéke 19,5 millió lej, és a tervek szerint 24 hónap alatt valósul majd meg.

Pafka Ernő építész elmondta: az épület homlokzata mellett a tetőzet is megújul, a díszterem pedig visszakapja régi arculatát: a városi közgyűlés tagjainak ülőhelyeit az eredeti tervek szerint amfiteátrumszerűen, félköríves formában építik vissza. A díszteremben látható két nagy méretű festmény – amelyek közül az egyik a Luxemburgi Zsigmond magyar és Jagelló Ulászló lengyel király nagyváradi találkozóját, a másik a várost megszálló román hadsereg 1919-es bevonulását ábrázolja – a várban kialakítandó városmúzeumba kerül majd, helyükre pedig ugyanezen festmények kerülnek, de az eredeti, a jelenleginél nagyobb méretben.

A tervekből az is kiviláglik, hogy

a díszes városháza kívülről is visszanyeri eredeti arculatát: a főhomlokzat fölé visszaépül az a kis torony, amely 1944-ben égett le, és amelyet a tetőzet újjáépítésekor nem állítottak helyre.

A megújult városháza nem csupán a helyi közigazgatás ügyeit szolgálja majd: a díszes előcsarnokot és a dísztermet a turisták előtt is megnyitják. Ehhez még a polgármesternek is ki kell költöznie jelenlegi irodájából. A Sebes-Körös partján álló városházát 1904 januárjában adták át, tervezője ifj. Rimanóczy Kálmán.