Nem akar „politikai öngyilkos” lenni: Dragnea távozását követeli egy PSD-s polgármester

Rostás Szabolcs 2018. június 25., 12:29

Nem akar beállni a „politikai öngyilkosok” csoportjába, ezért Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök lemondását követeli Sabin Bociu, az alakulat Temes megyei szervezetének alelnöke.

Nem lép többet egyszerre. Sabin Bociu (jobbra) Liviu Dragnea PSD-elnök és Sorin Grindeanu volt kormányfő társaságában

A Temesvártól húsz kilométerre délre fekvő Széphely község polgármestere hétfőn közösségi oldalán fogalmazta meg a pártvezetővel kapcsolatos kritikáit, és az országos média azonnal felkapta a bejegyzést. Az elöljáró közölte, húsz éve tagja a kormányzó Szociáldemokrata Pártnak (PSD), hisz a baloldali értékrendben, ám nem ért egyet az alakulat vezetőségének döntésével, és nem hajlandó csatlakozni a „politikai öngyilkosok” csoportjához.

Bociu arra utalt, hogy a PSD országos végrehajtó bizottsága pénteken támogatásáról biztosította kiadott Liviu Dragnea pártelnököt, akit előző nap a bíróság alapfokon letöltendő börtönbüntetésre ítélt egy fiktív alkalmazásokkal kapcsolatos korrupciós perben.

„Abban reménykedem, hogy sok párttársam hozzám hasonlóan gondolkodik, és hogy a PSD-ben tudatosulni fog, miszerint Liviu Dragneának távoznia kell a párt és az ország éléről, az alakulatnak pedig vissza kell térnie a románok eszményeihez” – olvasható a széphelyi polgármesteri tisztséget 2012 óta betöltő politikus bejegyzésében.

A politikus a Mediafax hírügynökségnek nyilatkozva azzal toldotta meg mondandóját, hogy a Dragnea elítélése nyomán kialakult helyzet hatalmas presztízsveszteséget okoz a kormánypárt számára. Állásfoglalása azzal áll összefüggésben, hogy a szociáldemokraták Temes megyei szervezetének vezetősége vasárnap támogatásáról biztosította Dragneát és a párt országos vezetőségét. Alakulata hamar visszavágott Sabin Bociunak. Adrian Negoiţă, a PSD Temes megyei ügyvezető titkára felidézte, hogy a polgármester 2016 májusában még hatalmas megtiszteltetésnek nevezte, hogy Liviu Dragnea az általa irányított községbe látogatott.

Különben nem az első eset, amikor az elmúlt időszakban vidéki szociáldemokrata elöljárók bírálják a kormánypárt vonalvezetését. Vladimir Petruț, a Máramaros megyei Kapnikbánya PSD-s polgármestere néhány héttel ezelőtt megengedhetetlennek nevezte, hogy az alakulat egyetlen ember, Liviu Dragnea pártelnök érdekében rendezett hatalmas tüntetést június 9-én Bukarestben. „Hogy használhatod ki az embereket úgy, mintha állatok lennének? Nem viheted tüntetni őket egy bűnvádi perben elítélt politikus mentegetése érdekében” – nyilatkozta korábban a máramarosi szociáldemokrata elöljáró.