Erdogan bejelentette győzelmét a török államfőválasztáson, az ellenzék kétségbe vonja

MTI 2018. június 25., 00:03

Bejelentette győzelmét Recep Tayyip Erdogan török elnök a nem hivatalos eredmények alapján a vasárnapi elnökválasztáson. Bülent Tezcan, a legfőbb ellenzéki alakulat, a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) szóvivője szerint a megmérettetés még nem dőlt el.

Recep Tayyip Erdogan

Erdogan vasárnap este Isztambulban szólalt fel, miután a szavazatok 96,6 százalékos feldolgozottságánál jelenleg a voksok 52,6 százalékát megszerezte. Mint fogalmazott: „népünk személyemet bízta meg az államfői és a végrehajtói hatalom feladatával”.

A politikus hozzátette: Törökország a mostani választáson a közel 90 százalékos részvételi aránnyal az egész világnak leckét adott demokráciából.

Tezcan a CHP ankarai székházában tartott sajtótájékoztatóján kijelentette: az elnökválasztás a második fordulóra maradt. Kifejtette, miközben az Anadolu török állami hírügynökség arról ír, hogy már az urnák több mint 90 százalékát kinyitották, a Legfőbb Választási Tanács (YSK) őhozzájuk olyan adatokat küld, amelyek szerint ugyanez az érték csak 50 százaléknál tart. „Egyesek túl korán zendítettek rá a dobra és a harsonára. Amikor még 40 millió szavazat és 110 ezer urna van hátra, senki ne kiáltsa ki magát államfőnek” – fogalmazott Tezcan.